Dietní pokrm vhodný při vředové chorobě.
Ingredience:
300 g | rybího filé |
60 g | nízkotučného sýra na strouhání |
20 g | strouhanky |
20 g | másla |
10 g | hladké mouky |
1 dl | mléka |
1 ks | vejce |
1/2 ks | citrónu |
petrželka | |
sůl | |
tuk na vymazání formy | |
strouhanka na vysypání formy |
Postup:
1. Mouku nasucho opražíme, zalijeme vlažným mlékem, dobře rozmícháme a povaříme
2. Rybí filé osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme sběračkou horké vody a dusíme doměkka
3. Měkké filé umeleme na masovém strojku (nebo drobně nasekáme)
4. Máslo utřeme se žloutkem, přidáme filé, povařenou mouku s mlékem, sekanou petrželku a sůl
5. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou a nakonec do ní zlehka vmícháme tuhý sníh z bílku
6. Nakonec vše dáme do tukem vymazaného a strouhankou vysypané formy
7. Formu vložíme do většího pekáče s vodou a v troubě pečeme, při tepltě kolem 190 °C, 15-20 minut
8. Před koncem pečení posypeme povrch nákypu strouhaným sýrem.
– Nákyp podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem (např. hlávkovým nebo mrkvovým) či s kompotem.