Rychlý dezert z meruňkového kompotu, ochuceného bílého jogurtu a směsi oříšků.
Ingredience:
8 lžic | směsi sekaných jader lískových a vlašských oříšků a pistácií |
Na meruňkový kompot: | |
125 ml | vody |
600 g | meruněk |
6 lžic | cukru |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
1/2 ks | svitku skořice |
šťáva i kůra z 1/2 citronu | |
Na ochucený jogurt: | |
400 g | bílého jogurtu |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
Postup:
1. Meruňky na slupce křížem nakrojíme, vložíme na několik sekund do vroucí vody, vyjmeme je, zchladíme a sloupneme, pak rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky
2. V hrnci přivedeme k varu vodu s na jemno nastrouhanou citronovou kůrou i citronovou šťávou, cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí, vložíme meruňky, přikryjeme, krátce povaříme (dáváme pozor, aby se meruňky nerozvařily), pak skořici odstraníme a kompot necháme vychladnout
3. Mezitím v míse dohladka rozmícháme jogurt s vanilkovým cukrem
4. Do dezertního poháru vkládáme vždy vrstvu na drobno sekané oříškové směsi, meruňkového kompotu a jogurtu, končíme vrstvou oříšků a podáváme.
Místo meruněk můžeme použít dušená jablka, broskve nebo hrušky.