Vykrajované perníčky ze žitné mouky a dalších ingrediencí, upečené v troubě, zdobené bílkovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
450 g | celozrnné žitné mouky |
180 g | třtinového cukru |
30 g | sádla |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
1 lžička | jedlé sody |
1/2 sáčku | perníkového koření |
2 ks | vejce |
hladká mouka na vál | |
Na polevu: | |
120 g | moučkového cukru |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 ks | bílku |
Postup:
1. Do prosáté mouky přidáme cukr, perníkové koření, citronovou kůru, sodu, med, vejce a sádlo, vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc v chladu uležet
2. Proleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 5 mm a formičkami z něj vykrajujeme různé tvary, ty klademe na vymazaný plech
3. Pečeme v roubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut
4. Z bílku, cukru a citronové šťávy utřeme hladkou polevu, pomocí cukrářského sáčku vychladlé perníčky zdobíme dle vlastní fantazie.