Zdravé cukroví vhodné pro dietáře a všechny ty, co nesmí nic tučného ani sladkého. Jeden kousek má asi 420 kJ / 100 kcal.
Ingredience:
Rozpis na 30 kusů: | |
100 g | margarínu (rostlinnéhe tuku) |
70 g | přírodného cukru |
60 g | hladké kukuřičné mouky |
60 g | hrubé sójové mouky |
60 g | maizeny |
20 g | vlašských ořechů |
1/2 lžičky | prášku do pečiva |
1/4 lžičky | jedlé sody |
1 lžíce | rumu |
vejce na potření | |
mák na posypání | |
šťáva z jednoho pomeranče | |
Na krém: | |
80 g | moučkového cukru |
50 g | hladké kukuřičné mouky |
50 g | mletých vlašských ořechů |
50 g | másla |
180 ml | vody |
Postup:
1. Na vále smícháme mouku, maizenu, cukr, prášek do pečiva a sodu
2. S margarínem (rostlinným tukem) , pomerančovou šťávou a postrouhanou kůrou, rumem a popřípadě trochou vody vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme do rána odpočinout v ledničce
3. Druhý den těsto rozválíme na plát, z kterého vykrajujeme hvězdičky nebo jiné tvary
4. Jednu polovinu z nich na plechu potřeme rozšlehaným vejcem, druhou navíc ozdobíme vlašskými ořechy nebo posypaným mákem
5. Pečeme při teplotě 165 °C, až jsou okraje cukroví lehce zhnědlé
6. Mezi tím si připravíme kukuřičný ořechový krém; kukuřičnou mouku namočíme na 20 minut do studené vody, pak ji za stálého míchání vaříme asi 10 minut a vzniklou hmotu necháme trochu vychladnout
7. Do vlažné hmoty vmícháme máslo, cukr a mleté ořechy, směs dobře prošleháme a necháme vystydnout
8. Pomerančové hvězdičky, které chceme naplnit, potřeme kukuřičným ořechovým krémem, pečlivě k nim přitiskneme ty ozdobené a necháme je alespoň den rozležet v chladnu.
– Místo krému můžete cukroví spojovat také dietní zavařeninou.
Poznámka:– Maizena: Kukuřičná moučka, respektive škrob. Slouží hlavně k přípravě tradičních pudinků a k zahušťování polévek a omáček.