Co takhle vyzkoušet recept na křehké mandlové špalíčky. Díky nasekaným mandlím jsou na pohled rustikálnější než rohlíčky, ale stejně výtečné.
Ingredience:
Suroviny (na dva plechy cukroví): | |
280 g | hladké mouky |
230 g | změklého másla |
100 g | loupaných mandlí |
30 g | moučkového cukru + na obalení |
1 sáček | Moučkový vanilkový cukr Vitana |
Postup:
- Mandle spařte v horké vodě, a ještě teplé zbavte slupky. Nasekejte na kousíčky.
- Do velké mísy nebo na pracovní plochu přesijte hladkou mouku, cukr a na hromádku přidejte změklé nasekané máslo a mandle. Rukama vše propracujte do kompaktního těsta, dejte do fólie a uložte na hodinu do lednice. Ideálně však těsto odpočívá přes noc.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto nakrájejte na plátky a z plátů vyválejte válečky cca 2–3 cm tlusté. Nožem z válečku odkrajujte špalíčky. Buď malé na jedno sousto, nebo větší na dvě skousnutí. Pečte cca 10 minut nebo do zlatova.
- Mezitím v míse smíchejte moučkový cukr s tím vanilkovým, a ještě teplé špalíčky v něm obalujte. Užijte si tu vanilkovou vůni a vánoční atmosféru.
Recept k článku: Vánoční cukroví jako vanilkové nebe