Paštika připravená z neoloupaných mandlí, bylinek, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a jablečného octa.
Ingredience:
1 šálek | mandlí |
1 šálek | nastrouhaného petržele |
2 hrsti | čerstvé bazalky |
1 lžíce | jablečného octa |
1 lžíce | olivového oleje |
1 ks | stroužek česneku |
šťáva z 1 ks citrónu | |
sůl |
Postup:
1. Mandle rozmixujeme ponorným mixérem
2. Přidáme zbylé suroviny kromě octa a opět dobře rozmixujeme
3. Jablečný ocet přidáváme opatrně, začneme s menším množstvím a postupně přidáváme více, podle chuti
4. Paštiku servírujeme například na plátcích na sucho opečené bagetky, nebo jen na kolečkách zeleniny jako lehkou večeři.
Abychom z mandlí “vytěžili ” co nejvíce živin, namočíme je na několik hodin (nejlépe přes noc), do vody. Budou se nám nejen snadněji mixovat, protože změknou, ale namočením se stávají i výživnější.
Poznámka:Mandle jsou výborným zdrojem minerálů – vápníku, železa, selenu a zinku. Také snižují cholesterol a i když mají vysoký obsah tuků, nemusíme se jich bát. Právě naopak. Měli bychom je konzumovat pravidelně. A to i se slupkou. Právě ve slupce se nacházejí ty nejvzácnější živiny.