Obdobu tohoto receptu mají i v Polsku, Lotyšsku, na Ukrajině … Jedná se o polévku servírovanou studenou, připravenou z vařené řepy, zakysané smetany, vajec, brambor, kefítu …
Ingredience:
500 ml | kefírového mléka |
200 ml | pitné vody |
1 kelímek (asi 190 g | zakysané smetyny |
1 svazek | čerstvého kopru |
1/2 svazku | jarní cibulky s natí |
2 ks | středně velké červené řepy |
2 ks | vejce uvařená na tvrdo |
2 ks | uvařené brambory |
1/2 ks | salátové okurky |
voda na uvařené řepy | |
sůl |
Postup:
1. Řepu uvaříme ve slupce doměkka, tedy asi 2 hodiny, necháme vychladnout, pak ji oloupeme a nastrouháme
2. Z vajec uvařených na tvrdo vyjmeme žloutky, ty promícháme s nadrobno nasekaným koprem a natí jarní cibulky
2. Přidáme sůl a na kousky nasekaný bílek, opět promícháme
3. Předeme uvařené a oloupané brambory nakrájíme, promícháme s omytou ale neoloupanou, také na kostičky nakrájenou okurkou, směs přidáme k ostatním ingrediencím, spolu s uvařenou a nastrouhanou řepou, vše spolu promícháme
4. V této fázi také přidáme zakysanou smetanu, kefír a vodu, vody použijeme tolik, jak moc řídký budeme boršč chtít
5. Vše spolu opět důkladně promícháme, dle chuti osolíme a dáme do lednice na chvíli vychladit.