REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Litevský studený boršč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obdobu tohoto receptu mají i v Polsku, Lotyšsku, na Ukrajině … Jedná se o polévku servírovanou studenou, připravenou z vařené řepy, zakysané smetany, vajec, brambor, kefítu …


Ingredience:
500 mlkefírového mléka
200 mlpitné vody
1 kelímek (asi 190 gzakysané smetyny
1 svazekčerstvého kopru
1/2 svazkujarní cibulky s natí
2 ksstředně velké červené řepy
2 ksvejce uvařená na tvrdo
2 ksuvařené brambory
1/2 kssalátové okurky
voda na uvařené řepy
sůl

Postup:

1. Řepu uvaříme ve slupce doměkka, tedy asi 2 hodiny, necháme vychladnout, pak ji oloupeme a nastrouháme
2. Z vajec uvařených na tvrdo vyjmeme žloutky, ty promícháme s nadrobno nasekaným koprem a natí jarní cibulky
2. Přidáme sůl a na kousky nasekaný bílek, opět promícháme
3. Předeme uvařené a oloupané brambory nakrájíme, promícháme s omytou ale neoloupanou, také na kostičky nakrájenou okurkou, směs přidáme k ostatním ingrediencím, spolu s uvařenou a nastrouhanou řepou, vše spolu promícháme
4. V této fázi také přidáme zakysanou smetanu, kefír a vodu, vody použijeme tolik, jak moc řídký budeme boršč chtít
5. Vše spolu opět důkladně promícháme, dle chuti osolíme a dáme do lednice na chvíli vychladit.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy