REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecké sněhové věnečky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Linecká kolečka ozdobená vyšlehanou bílkovou pěnou a náplní z rybízového džemu ochuceného rumem.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
200 gmargarínu
100 gpráškového cukru
1 balíčekprášek do pečiva
1 balíčekvanilkového cukru
1 ksvejce
nastrouhaná citronová kůra
Na bílkovou pěnu:
360 gjemného krystalového cukru
4 ksbílky
voda, špetka soli
Na ozdobení:
250 grybízového džemu
trochu rumového aroma
trochu vody nebo rumu
Ostatní: mouka na vál, potravinářská fólie

Postup:

1. Připravíme si těsto; práškový cukr smícháme s práškem do pečiva, prosijeme, přidáme vejce, margarín a citronovou kůru, vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně 30 minut v chladu v lednici odpočinout
2. Vychlazené, odležené těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát silný tak 3 mm, vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený papírem na pečení, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova (asi 10 minut), necháme vychladnout
3. Připravíme si bílkovou pěnu; 240 g krystalového cukru dáme do hrnce, zalijeme vodou, jen tolik, aby byl cukr celý zalitý, asi 100-120 ml, když začne voda vařit, snížíme teplotu zdroje na minimum a vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, nemícháme!, 4 bílky vyšleháme se špetkou soli do husté pěny, do ní po lžících zašleháme 120 g cukru, a po troše přidáme i uvařený sirup, šleháme 3-5 minut pěkně dohusta
4. Upečená kolečka necháme na plechu a pomocí cukrářského zdobítka kolečka ozdobíme bílkovou pěnou
5. Cukroví dáme zpět do trouby vyhřáté na pouhých 50 °C a pečeme-sušíme asi 45 minut
6. Rybízový džem smícháme s vodou, zahřejeme, přidáme rumové aroma (nebo vynecháme vodu a dáme rum) a po vychlazení upečeného cukroví opatrně lžičkou dáme do středu každého věnečku připravenou náplň.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy