V troubě upečené linecké košíčky plněné pudinkovým krémem, zdobené mraženým, kandovaným nebo nakládaným ovocem, nakonec přelité želatinou.
Ingredience:
Na těsto: | |
210 g | hladké mouky |
100 g | tuku |
30 g | cukru moučka |
1 sáček | vanilkový cukr |
2 ks | žloutky |
citronová kůra | |
Na krém na náplň: | |
1 sáček | vanilkový pudinkový prášek |
1 sáček | vanilkový cukr |
130 g | másla |
350 ml | mléka |
2 lžíce | cukru moučka |
Ostatní: | |
zmrazené nebo nakládané ovoce dle zásob | |
1/2 sáčku | čirého dortového želé (Dr. Oetker) |
125 ml | kompotové šťávy nebo vody |
Postup:
- Suroviny na těsto postupně smícháme, vypracujeme vláčné těsto, z kterého odkrajujeme kousky, které vtlačíme do formiček na košíčky
- Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C dozlatova, po upečení košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout
- Připravíme krém; z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, zchladlý pudink rozmixujeme dohladka a postupně zašleháme povolené máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr
- Krém plníme pomocí cukrářského sáčku se širší trubičkou košíčky, ty po částečném ztuhnutí zdobíme ovocem
- Nakonec košíčky přelijeme nebo potíráme želém
- Hotové košíčky necháme do druhého dne důkladně ztuhnout v lednici.
Příprava želé:
Tak 125 ml kompotové šťávy nebo vody přivedeme téměř k varu, ale nevaříme! Mírně prochladlé aplikujeme.