REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Linecké ořechové kostky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky z lineckého a ořechového těsta potřené polevou, ozdobené rozpuštěnou čokoládou a ořechy.


Ingredience:
Na linecké těsto:
200 gmásla
150 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 gmoučkového cukru
1 ksvejce
citronová kůra
špetka soli
Na ořechové těsto:
250 gmásla
250 gmoučkového cukru
150 gmletých vlašských ořechů
150 gpolohrubé mouky
2 lžícerumu
7 ksbílků
špetka soli
citronová kůra
Na polevu:
300 gmoučkového cukru
2 lžícerumu
7 ksžloutků
Na dohotovení:
50 grozpuštěné čokolády na vaření
70 gpůlek vlašských ořechů

Postup:

1. Připravíme si linecké těsto; polohrubou i hladkou mouku prosijeme se špetkou soli na vál, přidáme moučkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladu vychladit
2. Připravíme ořechové těsto; na kousky nakrájené změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, vmícháme rum, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, po částech polohrubou mouku promíchanou s na jemno mletými ořechy a nakonec vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků se špetkou soli
3. Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, povrch těsta propícháme vidličkou a na plát rozetřeme ořechové těsto, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 40 minut
4. Mezitím si připravíme polevu; žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a vmícháme rum
5. Připravenou polevou potřeme upečený teplý korpus, polevu necháme mírně zaschnout, ještě vlažný korpus nakrájíme na kostky a po zaschnutí polevy na kostky nastříkáme mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy