Kostky z lineckého a ořechového těsta potřené polevou, ozdobené rozpuštěnou čokoládou a ořechy.
Ingredience:
Na linecké těsto: | |
200 g | másla |
150 g | hladké mouky |
150 g | polohrubé mouky |
100 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
citronová kůra | |
špetka soli | |
Na ořechové těsto: | |
250 g | másla |
250 g | moučkového cukru |
150 g | mletých vlašských ořechů |
150 g | polohrubé mouky |
2 lžíce | rumu |
7 ks | bílků |
špetka soli | |
citronová kůra | |
Na polevu: | |
300 g | moučkového cukru |
2 lžíce | rumu |
7 ks | žloutků |
Na dohotovení: | |
50 g | rozpuštěné čokolády na vaření |
70 g | půlek vlašských ořechů |
Postup:
1. Připravíme si linecké těsto; polohrubou i hladkou mouku prosijeme se špetkou soli na vál, přidáme moučkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vejce, na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladu vychladit
2. Připravíme ořechové těsto; na kousky nakrájené změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, vmícháme rum, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, po částech polohrubou mouku promíchanou s na jemno mletými ořechy a nakonec vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků se špetkou soli
3. Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, povrch těsta propícháme vidličkou a na plát rozetřeme ořechové těsto, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 40 minut
4. Mezitím si připravíme polevu; žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a vmícháme rum
5. Připravenou polevou potřeme upečený teplý korpus, polevu necháme mírně zaschnout, ještě vlažný korpus nakrájíme na kostky a po zaschnutí polevy na kostky nastříkáme mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.