Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce. Zkuste si letos toto klasické cukroví ozvláštnit něčím novým, například Znojemským kdoulovým extra džemem od Ing. Zuzany Boudové a rodinné firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma, která má více než stoletou tradici. Netradiční džem je natolik kvalitní, že si letos vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Jihomoravském.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
250 g | másla |
200 g | ZNOJEMSKÉ KDOULE EXTRA DŽEM od Ing. Zuzany Boudové |
150 g | cukru moučka |
10 g | mletého badyánu |
1 balíček | vanilkového cukru |
2 ks | žloutky |
1 ks | citron |
Postup:
- Smícháme máslo, žloutky, vanilkový cukr, mouku, kůru z citronu a 120 g cukru. Uděláme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici hodinu odležet.
- Uděláme si badyánový cukr. Smícháme cukr a mletý badyán.
- Troubu si zapneme na 170 °C. Těsto si vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme tvary, jaké chceme, nezapomeneme v polovině cukroví udělat kolečka uprostřed. Skládáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme cca 10-15 minut do růžova.
- Necháme vychladnout a pak polovinu cukroví (bez koleček uprostřed) potřeme džemem, slepíme druhou polovinou s kolečky a posypeme cukrem.
Recept k článku: Navoďte si náladu Vánoc recepty z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz