Starý rakouský recept, podle kterého si připravíte tak 150 kusů pravého lineckého vánočního cukroví.
Ingredience:
Suroviny na cca 150 kousků: | |
600 g | hladké mouky |
300 g | změklého másla |
200 g | moučkového cukru |
1 lžička | prášku do pečiva |
2 ks | uvařené žloutky |
2 ks | vejce |
1 ks | vanilkový lusk |
papír na pečení | |
mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, vejce, na jemno nastrouhané žloutky, nakrájené máslo a semínka z vanilkového lusku
2. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici
3. Těsto rozválíme na plát široký 3 mm, vykrajujeme kolečka (či jiné tvary), u poloviny koleček vykrojíme i střed
4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami
5. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, necháme vychladnout na roštu
6. Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou, necháme odležet alespoň 5 dnů.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Lucie Jahelková