Vláčnější, ale o trochu pracnější těsto na skvělé korpusy na pizzu.
Ingredience:
Recept na 2 ks korpusu: | |
200 g | hladké mouky |
60 g | tuku |
15 g | droždí |
1ks | žloutku |
1 lžička | cukru |
1 dl | mléka |
sůl | |
Potěr korpusu: | |
120 g | strouhaného sýra |
3 lžíce | oleje |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
2 ks | stroužků česneku |
koření pizza |
Postup:
1. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, mléko, tuk a olej
2. Droždí rozmíchané v teplé vodě
3. Vše dobře smícháme
4. Vypracujeme buď ručně nebo v hnětači středně tuhé těsto
5. Pak těsto přeložíme na prkénko a ještě chvíli hněteme, nakonec vytvoříme bochánek
6. Vložíme ho do misky vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (máme-li těsto vykynuté poznáme tak, že do něj opatrně píchneme prstem a pokud se nám těsto vrátí téměř na původní místo, je vykynuté, pokud ne, dáme mu ještě čas)
7. Potom těsto rozdělíme na polovinu, lehce prohněteme, utvoříme 2 kola o průměru 24 cm, přeložíme na pomaštěný plech a necháme již jen chvíli kynout
8. Vykynuté těsto potřeme olejem, pak rajčatovým protlakem rozmíchaným s rozetřeným česnekem a okořeníme kořením pizza 9. Na těsto naskládáme různé ingredience, u italské pizzy začneme sýrem a na ten klademe další ingredience (šunku, salám, sýr, zeleninu…..), v Čechách si klidně pizzu můžeme posypat sýrem až nakonec 10. Zprudka upečeme v horké troubě předehřáté na 250 °C a více, nebo v elektrické kulaté pánvi, zde budeme s nastavením teploty opatrnější, chce to vyzkoušet, aby se vám těsto zespodu nepřipalovalo!
Skvěle těsto chutná, pokud před pečením potřete okraje pizzy olejem smíchaným s rozlisovaným česnekem. Místo protlaku se také používá kečup.
Poznámka:Zde najdete několik nápadů, co všechno můžete na těsto na pizzu naskládat: Světová kuchyně-Itálie-ostatní.