REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lasagne s překvapením

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky lasagní proložené dýňový krémem, speckem a nastrouhaný sýr Gran Moravia, upečené v troubě zdobené posypkou.


Ingredience:
300 gdýně
150 gspecku
1 baleníplátků lasagní
několik oříšků másla
voda
špetka soli
extra panenský olivový olej
Na bešamel:
1 lmléka
100 gčerstvého másla Gran Moravia
100 gmouky
muškátový oříšek
sůl
Na posypku:
100 gšpeku Larda
trochou tymiánu
několik amarettinek

Postup:
  1. Nejprve připravte bešamel: do kastrůlku nalijte 1 litr mléka, přidejte sůl a muškátový oříšek a na mírném žáru ohřejte. V dalším kastrůlku rozpusťte 100 g čerstvého másla Gran Moravia a přisypte do něj 100 g mouky. Na chvíli sejměte z plotny a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Poté dejte zpět na mírný žár a pomalu za stálého míchání přilévejte ohřáté mléko až do zhoustnutí. Sundejte z plotny.
  2. Na kostičky nakrájejte 300 g dýně a uvařte ji na troše vody se špetkou soli doměkka. Nyní ji přidejte do bešamelu a společně rozmixujte do krému.
  3. Na pánev nalijte trochu extra panenského olivového oleje, přidejte 150 g specku nakrájeného na proužky a opečte.
  4. A nyní přistupte ke skládání lasagní: do hranaté zapékací mísy nalijte na dno sběračku dýňového krému, na něj rozložte plátky lasagní, na ně dýňový krém, pak speck, nastrouhaný sýr Gran Moravia a znovu lasagne. Takto pokračujte do spotřebování všech ingrediencí. Navrch dejte několik oříšků másla a pečte při 180 stupních asi 25 minut.
  5. Zatímco se lasagne pečou, připravte si posypku: rozemelte několik amarettinek spolu se 100 g larda a trochou tymiánu a těsně před koncem pečení směs naneste na lasagne. Pečte ještě několik minut a poté podávejte.
Doporučení:

Recept k článku: Halloweenské čarování v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy