Upečená kuřecí stehna podlitá smetanovou omáčkou. Tato svíčková s kuřecím masem je vhodnou alternativou ke klasické svíčkové.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí stehna |
4 ks | mrkve |
2 ks | petržele |
2 ks | cibule |
1 ks | menšího celeru |
4 ks | kuličky nového koření |
7 ks | kuliček pepře |
100 g | slaniny bez kůže |
200 ml | sladké smetany |
1 lžíce | másla |
hladká mouka | |
citrónová šťáva | |
voda na podlití | |
cukr | |
tuk | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
plátky citrónu | |
brusinky | |
šlehačka |
Postup:
1. Opláchnuté kuřecí nohy prošpikujeme klínky slaniny (50 g), které jsme předem nakrájeli a dali do mrazničky zmrazit, osolíme 2. Zbytek slaniny pokrájíme na kostičky a necháme s trochou tuku orestovat na pekáči 3. Na výpeku pak kuřecí nohy opečeme ze všech stran 4. Přidáme na kostičky pokrájenou, očištěnou zeleninu a necháme ji spolu s kuřecím masem chvíli restovat 5. Podlijeme mírně vodou, přidáme koření, jemně přisolíme, zaklopíme a dáme péci do trouby při teplotě kolem 180 °C 6. Během pečení nohy otáčíme, popřípadě podléváme vodou 7. Jakmile budou kuřecí nohy měkké, maso vyjmeme a udržujeme ho v teple, z omáčky vytáhneme koření a přepasírujeme ji, nebo pomocí mixéru omáčku rozmixujeme 8. Omáčku v novém hrnci přivedeme opět k varu, přidáme smetanu, kterou rozšleháme metličkou, dochutíme solí, citrónovou šťávou a cukrem, zjemníme lžící másla 9. Pokud máme omáčku příliš řídkou, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody 10. Maso krájíme na plátky přes vlákno a zaléváme ho omáčkou, jako přílohu podáváme houskový knedlík 11. Zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou a brusinkami.