Vejce uvařená natvrdo, oloupaná, máčená v pikantním nálevu.
Ingredience:
Více porcí: | |
12 ks | vajíček |
4 ks | bobkové listy |
3 ks | sušené nebo sterilované feferonky |
1 lžička | celého pepře, kuliček nového koření a jalovce |
1 lžička | šalvěje |
1 l | vody na nálev |
ocet | |
sůl | |
voda na uvaření vajíček |
Postup:
1. Vejce vložíme do studené vody a dáme vařit
2. Jakmile nám začne voda bublat, máme téměř hotové vejce na měkko, proto ztlumíme teplotu zdroje a vaříme vejce dalších 5-8 minut
3. Uvařená vejce ihned vložíme do studené vody, vychladlé oloupeme
4. Svaříme 1 l vody se solí, kořením, feferonkami a trochou octa
5. Horký vývar nalijeme na oloupaná vejce a necháme v chladu 2-3 dny odležet.
Servírujeme samostatně s čerstvým chlebem a máslem, na studených mísách, v salátech, na chlebíčkách nebo také zdobené, například sýrovou pěnou.