Zvlášť povařené brusinky a kostky jablek, doslazené a ochucené kořením.
Ingredience:
Rozpis na 5 sklenic: | |
2 kg | opláchnutých brusinek |
1 kg | oloupaných jablek zbavených jadřinců |
1 kg | cukru |
5 ks | hřebíčků |
250 ml | vody |
1 lžička | skořice |
Postup:
1. Brusinky v hrnci malinko podlijeme vodou a prosladíme 600 g cukru, pozvolna vaříme, dokud nepustí šťávu
2. Šťávu z brusinek zcedíme a dále ji vaříme, dokud nezkaramelizuje, pak do ní brusinky vrátíme a necháme přejít varem
3. Jablka pokrájíme na malé kousky, v hrnci je trochu podlijeme vodou, promícháme se zbylým cukrem a vaříme 10 minut, před koncem vaření přidáme skořici a hřebíčky
4. Horké brusinky i jablka dáme společně do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme je dnem vzhůru, necháme vychladnout.