Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem.
Ingredience:
Na těsto: | |
280 g | hladké mouky |
230 g | másla |
2 lžíce | ledové vody |
2 lžičky | bílého octa |
1 ks | vejce |
tymián | |
pepř | |
sůl | |
Na náplň: | |
4 ks | rajčata |
4 ks | vejce |
250 ml | zakysaná smetana |
strouhaný tvrdý sýr | |
muškátový oříšek | |
snítka bazalky | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs
- Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto
- Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky
- Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem)
- Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
- V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem, přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku
- Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata
- Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.
Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu.
Poznámka:Zdroj: www.akademiekvality.cz