Slaný koláč s bramborovo-šunkovou náplní, nivou, česnekem a parmazánem. Výborný je teplý i studený.
Ingredience:
6 ks | středně velkých brambor |
150 g | hladké pšeničné mouky |
125 | másla |
50 g | hladké žitné mouky |
90 ml | piva |
400 g | kysané smetany |
150 g | libovolné nakrájené uzeniny |
100 g | jemně nastrouhané Nivy |
3 ks | stroužku prolisovaného česneku |
3 lžíce | strouhaného Parmazánu |
1 lžíce | Parmazánu navrch |
1 lžička | tymiánu |
sůl |
Postup:
1. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a spolu s oběma druhy mouky a pivem zaděláme vláčné těsto
2. Vyválíme do kruhu a vložíme do kulaté formy na koláče nebo zapékací mísy s okrajem cca 4 cm – aby těsto sahalo ke krajům
3. Předehřejeme troubu: 150 °C
4. Brambory nakrájíme na půlcentimetrové plátky a položíme je na těsto ve formě a osolíme – loupat je nemusíme, pokud máme ranky
5. Náplň: nivu smícháme s ostatními surovinami a nalijeme na brambory
6. Posypeme lžící parmazánu
7. Pečeme asi 50 minut, ke konci můžeme na chvilku zapnout vrchní gril, aby povrch zezlátl.
Podáváme k vínu, pivu nebo jako večeři.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.