Jinak také kapustové placky připravené z nastrouhané nebo pokrájené kapusty, polohrubé mouky, vejce, mléka, česneku, pepře a soli, pěkně usmažené na tuku, servírované s vařenými brambory ozdobenými na tuku orestovanou cibulkou.
Ingredience:
300 g | kapusty |
200 g | polohrubé mouky |
100 g | anglické slaniny |
200 ml | mléka |
3 ks | stroužky prolisovaného česneku |
2 ks | vejce |
tuk na smažení | |
pepř | |
sůl | |
Na vařené brambory s cibulkou: | |
500 g | brambor |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
1,5 l | vody |
1 ks | větší cibule |
olej | |
Ostatní: | |
nakládaná, sterilovaná červená řepa |
Postup:
1. Kapustu nakrájíme na širší nudličky a v osolené vodě vaříme doměkka cca 15 minut, v sítku pak necháme důkladně okapat
2. Do mísy dáme mouku, vejce, mléko, sůl, pepř, česnek a vymícháme hladké řidší těstíčko, dle potřeby přidáme mléko nebo mouku
3. Přidáme kapustu a slaninu a řádně promícháme
4. V navlhčených dlaních utvoříme placky
5. V pánvi si rozpálíme tuk sádlo, olej …) a pozvolna smažíme z obou stran dozlatova
6. Podáváme s různě upravenými brambory, v tomto případě s vařenými brambory posypanými na oleji orestovanou cibulkou a sterilovanou červenou řepou. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.
Recept na sterilovanou červenou řepu najdete například zde: Červená řepa ve sladkokyselém nálevu.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová