Bezlepkové vánoční cukroví, rohlíčky s mandlemi nebo ořechy.
Ingredience:
120 g | ořechových jader (mandlí) |
1 lžička | jemně mleté kávy |
3 lžíce | medu |
2 ks | bílků |
tuk na vymazání plechu | |
nastrouhaná jádra ořechů na posypání válu |
Postup:
1. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med (pokud med zkrystalizoval, krátce jej nahřejeme ve vodní lázni)
2. Do mísy dáme jemně nastrouhaná jádra ořechů, mletou kávu, přidáme tuhý sníh s medem a vše promícháme
3. Na vále posypaném nastrouhanými jádry ořechů vyválíme silnější plát těsta, ze kterého vykrajujeme formičkou rohlíčky, které pak skládáme na dobře vymazaný plech (nebo můžeme přímo na plechu tvořit lžičkou malé hromádky)
4. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby kolem 170 °C a rohlíčky zvolna pečeme – sušíme.
– Místo kávové příchuti můžeme připravit rohlíčky skořicové nebo kakaové.