Cukroví bez lepku z bílků, ořechových jader, kávy a medu.
Ingredience:
120 g | ořechových jader (mandlí) |
1 lžička | jemně mleté kávy |
3 lžíce | medu |
2 ks | bílků |
tuk na vymazání plechu | |
nastrouhaná jádra ořechů na posypání válu |
Postup:
1. Z bílků ušleháme (za studena v misce, metličkou) pevný sníh, do kterého po lžičkách zašleháme tekutý med (pokud med zkrystalizoval, krátce jej nahřejeme ve vodní lázni)
2. Do mísy dáme jemně nastrouhaná jádra ořechů, mletou kávu, přidáme tuhý sníh s medem a promícháme
3. Lžičkou vykrajujeme z těsta malé hrudky, které zlehka obalíme strouhanými ořechy a dáme na plech vyložený pečícím papírem
4. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby (150 °C) a hrudky zvolna pečeme – sušíme.
Místo kávové příchuti můžeme připravit hrudky skořicové nebo kakaové. Hrudky lze ještě ozdobit lískovým oříškem nebo mandlí.