Pečené oválky z lineckého těsta slepené kávovou náplní, zdobené marcipánovými kávovými zrny.
Ingredience:
450 g | hladké mouky |
280 g | másla |
140 g | moučkového cukru |
1 lžička | strouhané citronového kůry |
4 ks | žloutků |
hladká mouka na vál | |
Na kávovou náplň: | |
1 lžička | instantní kávy |
4 lžíce | rumu |
120 g | másla |
120 g | moučkového cukru |
120 g | dětských piškotů |
1 ks | balíčku vanilkového cukru |
Na kávová zrna: | |
1 lžička | instantní kávy |
1 lžička | kakaa |
50g | maripánové hmoty |
Postup:
1. Prosátou hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, žloutky, vodu, promícháme a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 2 hodiny do ledničky
2. Mezitím si připravíme kávovou náplň; do mísy dáme na jemno mleté dětské piškoty, přidáme změklé máslo, vanilkový i moučkový cukr, instantní kávu, rum a vše dobře propracujeme
3. Odleželé těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm, vykrájíme z něho oválky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme dorůžova (asi 6 minut) 4. Pak vždy 2 oválky slepíme kávovou náplní (2 lžíce náplně dáme stranou)
5. Marcipán prohněteme s instantní kávou a kakaem, vytvarujeme malé oválky, tupým nožem je lehce nakrojíme do tvaru kávového zrna a zbylou náplní je přlepíme do středu oválků.