REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidáše II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční velikonoční sladké pečivo.


Ingredience:
Na těsto:
450 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmásla
50 gdroždí
150 mlmléka
1/2 lžičkynastrouhané citronové kůry
2 ksžloutků
1 ksvejce
1 ksbalíčku vanilkového cukru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
mák nebo sezam na posypání
mandlové lupínky na ozdobu

Postup:

1. Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou cukru, dvěma lžícemi mouky, polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme zbylý cukr, zbylou prosátou hladkou mouku, vanilkový cukr, špetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, žloutky, rozklepnuté vejce, zbylé vlažné mléko a kvásek, zlehka propracujeme, přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 50 minut kynout
3. Vykynuté těsto rozkrájíme na 30 kousků, každý rukama rozválíme na pramen a stočíme do různých tvarů, naskládáme na plech a necháme ještě 15 minut kynout, pak kousky potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme plátky mandlí a posypeme mákem nebo sezamem
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut).

Poznámka:

Autorka fotografie: Eva Stolarčuk Salabová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy