REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidáše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jidáše se dříve pekly na “Zelený čtvrtek”. Toto velikonoční pečivo podáváme pokapané medem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
150 gzměklého másla
60 gkrupicového cukru
40 gdroždí
300 mlsmetany (20 %)
2 ksžloutky
1 ksvejce na potření
1 kssáček vanilkového cukru
2 lžičkycitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu
med na pokapání
špetka soli

Postup:

1. Ze lžíce cukru, 3-4 lžic mouky, rozdrobeného droždí a trochy vlažné smetany připravte kvásek
2. Po 15-20 minutách vzejitý kvásek smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem, špetkou soli
3. Na závěr do těsta zapracujeme vlažnou smetanu
4. Na pomoučeném vále zaděláme těsto, pod čistou hadrovou utěrkou, v teple, necháme těsto kynout
5. Zhruba po 1 hodině z vykynutého těsta začneme oddělovat jednotlivé kousky, z kterých vyválíme válečky, přímo na plechu vyloženém pečícím papírem z nich vytvarujeme spirálky (jejich tvar totiž symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil), necháme je ještě dalších cca 15 minut kynout
6. Připravené jidáše potřete rozšlehaným vajíčkem
7. V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme asi 25 minut
8. Ještě horké jidáše pokapeme medem a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy