REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidáše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jidáše se dříve pekly na „Zelený čtvrtek“. Toto velikonoční pečivo podáváme pokapané medem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
150 gzměklého másla
60 gkrupicového cukru
40 gdroždí
300 mlsmetany (20 %)
2 ksžloutky
1 ksvejce na potření
1 kssáček vanilkového cukru
2 lžičkycitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu
med na pokapání
špetka soli

Postup:

1. Ze lžíce cukru, 3-4 lžic mouky, rozdrobeného droždí a trochy vlažné smetany připravte kvásek
2. Po 15-20 minutách vzejitý kvásek smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem, špetkou soli
3. Na závěr do těsta zapracujeme vlažnou smetanu
4. Na pomoučeném vále zaděláme těsto, pod čistou hadrovou utěrkou, v teple, necháme těsto kynout
5. Zhruba po 1 hodině z vykynutého těsta začneme oddělovat jednotlivé kousky, z kterých vyválíme válečky, přímo na plechu vyloženém pečícím papírem z nich vytvarujeme spirálky (jejich tvar totiž symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil), necháme je ještě dalších cca 15 minut kynout
6. Připravené jidáše potřete rozšlehaným vajíčkem
7. V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme asi 25 minut
8. Ještě horké jidáše pokapeme medem a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy