Jidáše se dříve pekly na “Zelený čtvrtek”. Toto velikonoční pečivo podáváme pokapané medem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
150 g | změklého másla |
60 g | krupicového cukru |
40 g | droždí |
300 ml | smetany (20 %) |
2 ks | žloutky |
1 ks | vejce na potření |
1 ks | sáček vanilkového cukru |
2 lžičky | citronové šťávy |
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu | |
med na pokapání | |
špetka soli |
Postup:
1. Ze lžíce cukru, 3-4 lžic mouky, rozdrobeného droždí a trochy vlažné smetany připravte kvásek
2. Po 15-20 minutách vzejitý kvásek smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem, špetkou soli
3. Na závěr do těsta zapracujeme vlažnou smetanu
4. Na pomoučeném vále zaděláme těsto, pod čistou hadrovou utěrkou, v teple, necháme těsto kynout
5. Zhruba po 1 hodině z vykynutého těsta začneme oddělovat jednotlivé kousky, z kterých vyválíme válečky, přímo na plechu vyloženém pečícím papírem z nich vytvarujeme spirálky (jejich tvar totiž symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil), necháme je ještě dalších cca 15 minut kynout
6. Připravené jidáše potřete rozšlehaným vajíčkem
7. V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme asi 25 minut
8. Ještě horké jidáše pokapeme medem a podáváme.