V troubě upečení jeleni z těsta umíchaného z mouky, cukru, másla a vejce, slepení vždy po dvou k sobě nugátovou náplní, nakonec ozdobení nugátem.
Ingredience:
225 g | hladké mouky |
150 g | másla |
75 g | moučkového cukru |
1ks | vejce |
1/2 ks | sáčku vanilkového cukru |
Na dohotovení: | |
200 g | nugátu (nugátových bonbonů nebo čokolády) |
100 g | másla |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, vejce, promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a v lednici necháme 1 hodinu odležet
2. Potom odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 2 mm, vykrájíme z něho tvary jelenů, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme dorůžova (asi 10 minut), necháme krátce vychladnout na plechu, pak je přendáme na kovovou mřížku
3. Nugát mírně nahřejeme a částí ozdobíme polovinu jelenů – uděláme tečku jako oko, potřeme konce nohou a parůžky
4. Zbylý nugát vyšleháme se změklým máslem do pěny a náplní slepujeme vždy dva upečené kousky k sobě tak, aby na hoře byl ozdobený kousek.