REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Irský nepečený dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus nepečeného dortu plněný čokoládovým a kávovým krémem, ozdobený podle vlastní fantazie.


Ingredience:
Na korpus:
150 gmáslových sušenek
80 ghery
2 lžícemléka
Na čokoládovou náplň:
200 gčokolády na vaření
70 gmoučkového cukru
250 mlsmetany ke šlehání
50 mlbrandy
3 ksžloutků
3 ksplátků želatiny
voda
Na kávovou náplň:
200 gbílého jogurtu
100 gmoučkového cukru
2 lžícemleté kávy
200 mklsmetany ke šlehání
80 mlvody
8 ksplátků želatiny
1 ksvanilkového cukru
Na dohotovení:
150 gcukrářských piškotů
ovoce a šlehačka na zdobení

Postup:

1. Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku, válečkem na nudle rozdrtíme na jemno, dáme do mísy, zvlhčíme je mlékem, přidáme k nim změklý tuk nakrájený na menší kousky a vypracujeme pevnou hmotu, kterou důkladně vtlačíme na dno dortové formy o průměru 24 cm vyložené pečicím papírem
2. Želatinu dáme do studené vody a necháme 5 minut bobtnat
3. Žloutky s moučkovým cukrem vyšleháme v horké vodní lázni do pěny, přidáme vymačkanou želatinu, kterou necháme rozpustit, pak vmícháme rozpuštěnou čokoládu, brandy i ušlehanou smetanu a krém rozetřeme na korpus a necháme v chladu ztuhnout
4. Smetanu svaříme s mletou kávou a necháme přes noc v lednici odležet, potom ji ušleháme, vmícháme bílý jogurt, moučkový i vanilkový cukr, vlijeme horkou želatinu, kterou jsme nechali nabobtnat v 80 ml vody a zahřáli a krém rozetřeme na čokoládovou vrstvu a necháme ztuhnout
5. Z formy odstraníme ráfek a po obvodu dortu nalepíme cukrářské piškoty a dozdobíme podle své fantazie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzim je tu v plné síle. Zahřejte se s recepty z kvalitních potravin

Sychravé počasí, první přízemní mrazíky, příroda hraje doslova všemi barvami. Ano, podzim dorazil v plné síle. Zemědělci sklízejí jedny z posledních letošních druhů zeleniny a ovoce. A právě na ty, které k podzimu neodmyslitelně patří, se při přípravě dnešních pokrmů zaměříme. Brambory a jablka. Suroviny, které lze využít jak čerstvě zakoupené, tak i starší, které už nejsou na první pohled nejhezčí, ale stále je můžeme v kuchyni použít. Vyhneme se tak zbytečnému plýtvání potravin. A abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Jak upéci kuře jinak? Zvolte exotické koření

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy