REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Irský nepečený dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus nepečeného dortu plněný čokoládovým a kávovým krémem, ozdobený podle vlastní fantazie.


Ingredience:
Na korpus:
150 gmáslových sušenek
80 ghery
2 lžícemléka
Na čokoládovou náplň:
200 gčokolády na vaření
70 gmoučkového cukru
250 mlsmetany ke šlehání
50 mlbrandy
3 ksžloutků
3 ksplátků želatiny
voda
Na kávovou náplň:
200 gbílého jogurtu
100 gmoučkového cukru
2 lžícemleté kávy
200 mklsmetany ke šlehání
80 mlvody
8 ksplátků želatiny
1 ksvanilkového cukru
Na dohotovení:
150 gcukrářských piškotů
ovoce a šlehačka na zdobení

Postup:

1. Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku, válečkem na nudle rozdrtíme na jemno, dáme do mísy, zvlhčíme je mlékem, přidáme k nim změklý tuk nakrájený na menší kousky a vypracujeme pevnou hmotu, kterou důkladně vtlačíme na dno dortové formy o průměru 24 cm vyložené pečicím papírem
2. Želatinu dáme do studené vody a necháme 5 minut bobtnat
3. Žloutky s moučkovým cukrem vyšleháme v horké vodní lázni do pěny, přidáme vymačkanou želatinu, kterou necháme rozpustit, pak vmícháme rozpuštěnou čokoládu, brandy i ušlehanou smetanu a krém rozetřeme na korpus a necháme v chladu ztuhnout
4. Smetanu svaříme s mletou kávou a necháme přes noc v lednici odležet, potom ji ušleháme, vmícháme bílý jogurt, moučkový i vanilkový cukr, vlijeme horkou želatinu, kterou jsme nechali nabobtnat v 80 ml vody a zahřáli a krém rozetřeme na čokoládovou vrstvu a necháme ztuhnout
5. Z formy odstraníme ráfek a po obvodu dortu nalepíme cukrářské piškoty a dozdobíme podle své fantazie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy