Plátky hovězího zadního zavinuté do závitku, plněné vajíčkem rozmíchaným s kousky šunky a nasekanou petrželkou.
Ingredience:
250 g | zadního hovězího masa |
50 g | šunky |
20 g | hladké mouky |
20 g | másla |
1 ks | vejce |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Rozšlehané vejce s usekanou šunkou umícháme ve vodní lázni (hrnek s vejcem postavíme do kastrolu s horkou vodou na plotně a za stálého míchání necháme vejce srazit) a vmícháme sekanou petrželku
2. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme je, osolíme a potřeme připravenou nádivkou
3. Svineme do závitků, které upevníme párátky nebo převážeme nití a vložíme do hrnce
4. Závitky opékáme bez tuku do vysmahnutí šťávy, pak je podlijeme naběračkou horké vody a dusíme
5. Měkké maso vyjmeme a odstraníme párátka nebo nitě
6. Šťávu zahustíme na sucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě, dobře ji povaříme a vložíme do ní závitky
7. Necháme ještě přejít varem, podle chuti přisolíme a do hotové šťávy přidáme čerstvé máslo
8. Podáváme s jemným knedlíkem, dušenou rýží nebo s vařenými bramborami posypanými sekanou petrželkou.
– Pokrm vhodný při potížích žaludku, konkrétně při zvýšené kyselosti žaludečních šťáv.