Slaná bábovka z hub, cibule a dalších ingrediencí, upečená dozlatova.
Ingredience:
400 g | čerstvých hub |
150 g | anglické slaniny |
100 g | dětské krupičky |
800 ml | mléka |
1 lžíce | sádla |
5 ks | vajec |
5 ks | rohlíků |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | větší cibule |
hrst nasekaného libečku | |
špetka muškátového oříšku | |
mletý pepř | |
sádlo na vymazání formy | |
strouhanka na vysypání formy | |
sůl |
Postup:
1. Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky nebo kostičky
2. V pánvi na rozehřátém sádle necháme zesklovatět oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a na jemno nasekané oloupané stroužky česneku
3. Přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi 10 minut, dokud houby nezměknou a nevydusí se přebytečná voda
4. Do mísy nakrájíme rohlíky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a necháme vsáknout, pak rohlíky rozmačkáme na kaši
5. Přidáme podušené houby, špetku muškátového oříšku, na kostičky nakrájenou slaninu, na jemno nasekaný libeček, krupici, osolíme, opepříme, promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků 6. Směs nalijeme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 60 minut dozlatova (před vyjmutím zkusíme ve středu bábovky špejlí, jestli se hmota nelepí, pak můžeme vyndat), necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme.
Těsto na houbovou nádivku můžeme také použít jako nádivku do kuřete.