REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holandský Paasbrood

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typické holandské pečivo s mandlovou náplní.


Ingredience:
Rozpis na bochánek velký 15x40 cm:
3,5 šálkuuniverzální mouky
1 šálekrozinek
1 šálekmléka
2/3 šálkujemně mletých loupaných mandlí
2/3 šálkukrupicového cukru
1 balíčekaktivního suchého droždí
2 ksvelké žloutky
2 ksvelká vejce
2 lžičkynesoleného rozpuštěného másla
2 lžičkycitrónové šťávy
0,5 lžičkykardamomu
2 lžícenasekané kandované citrónové kůry
1 lžícenastrouhané citrónové kůry
1 lžícekrupicového cukru
1 lžícemléka

Postup:

1. V malém hrnečku zahřejeme šálek mléka na teplotu cca 40 °C, mléko pak odstavíme ze zdroje tepla, nasypeme do něj droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek (trvá to tak 10 minut)
2. Ve velké míse smícháme mouku s kardamomem, přidáme celá vajíčka, máslo a vzešlý kvásek, vše důkladně promícháme, vařečkou vypracujeme hladké těsto
3. Těsto přendáme na lehce pomoučený vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochánek, který vložíme do olejem vytřené mísy, těsto v míse převracíme tak, aby bylo promaštěné ze všech stran
4. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, dokud těsto objem nezdvojnásobí
5. Vytvarujeme bochánek, těsto promícháním srazíme a vyjmeme z mísy na lehce pomoučený vál, do těsta zapracujeme rozinky, kandovanou a čerstvou citrónovou kůru, nakonec těsto rukama uhněteme do hladka
6. Těsto rozválíme na cca 15×33 cm (obdélník), mandlovou hmotu vyjmeme z mikrotenového sáčku a vložíme ji podélně do středu rozváleného těsta, těsto přes mandlovou hmotu přehrneme a zmáčknutím spojíme
7. Bochánek vložíme na olejem vymaštěný plech, spojem dolů, překryjeme utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat zhruba 30 minut
8. Vykynuté bochánek potřeme zbylým mlékem a pečeme 10 minut na střední příčce trouby vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snížíme na 160 °C a těsto dopečeme dozlatova, pečeme cca 40-45 minut (hotový bochánek při poklepu zaduní (zazvoní)
9. Upečený bochánek necháme vystydnout, nejlépe na kuchyňské mřížce. Příprava mandlové kaše: Mandle, zbývající cukr (2/
3 šálku), žloutky a citrónovou šťávu vyšleháme pomocí šlehače s kovovým břitem do jemné pasty, pak hmotu zabalíme do 51 cm dlouhého mikrotenového sáčku, hmotu v sáčku vytvarujeme do tvaru 2,5 cm silného a asi 30 cm dlouhého, jehož konce zakulatíme, asi jako při tvarování kynutého knedlíku.

Poznámka:

(čajový šálek je 1/8 l)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy