Recept z holandské kuchyně, kde jsou slanečci jako ingredience velmi populární a saláty z nich se připravují na mnoho způsobů.
Ingredience:
4 ks | slanečkové řezy (matjesy) |
2 ks | na tvrdo uvařená vejce |
2 ks | kysané okurky |
2 ks | jablka |
1 ks | vařené červené řepy |
300 g | vařených brambor |
zakysaná smetana | |
hlávkový salát | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Slanečkové řezy nakrájíme na proužky, uvařené brambory a červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, na kostičky rovněž nakrájíme oloupaná jablka, a kyselé okurky
2. Všechny nakrájené suroviny promícháme, opepříme, mírně osolíme a necháme chvíli rozležet
3. Před podávání rozložíme na talíře listy hlávkového salátu, nandáme salát, ten ještě ozdobíme zakysanou smetanou a kolečky vařených vajec.
Zakysaná smetana lze nahradit majonézou.
Poznámka:Vaření červené řepy: Červenou řepu očistíme, opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka, vaříme tak 20 minut.