Základní perníkové těsto upečené v troubě ve tvaru halloweenských motivů, ozdobené barevnými polevami.
Ingredience:
Na perníkové těsto: | |
1,1 kg | hladké mouky |
0,5 kg | krupicového cukru |
450 g | vody |
250 g | medu |
25 g | marmelády |
13 g | perníkového koření (skořice, nové koření, badyán, anýz) |
Na polevu: | |
200 g | moučkového cukru |
2 ks | bílky |
dvě kapky oleje | |
potravinářské barvivo (např. Breton) |
Postup:
1. Z perníkového těsta vyválíme plát silný asi 2 až 3 mm, ze kterého vykrájíme různé tvary
2. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut 3. Upečené perníčky z plechu sundáme a necháme vychladnout
4. Jednotlivé perníčky ozdobíme barevnými polevami nejlépe pomocí cukrářského sáčku s nástavci.
Příprava perníkového těsta:
1. Z výše uvedeného množství cukru odvážíme 50 g a ve velkém hrnci ho roztavíme na karamel
2. Vodu přivedeme těsně k bodu varu, pak ji přilijeme do roztátého cukru, přidáme zbylá cukr, med, marmeládu a za stálého míchání necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout asi na 30 °C
3. Do připraveného rozvaru zapracujeme mouku a koření
4. Hotové perníkové těsto necháme tak 1 týden v chladu rozležet.
Příprava polevy:
1. Cukr dvakrát prosejeme a utřeme s bílky a olejem
2. Bílkovou polevu obarvíme potravinářským barvivem (postupujeme podle návodu na obalu), tedy roztok si připravíme rozpuštěním prášku v malém množství vody, aby směs byla hodně koncentrovaná, polevu pak snadno obarvíme přidáním několika kapek připraveného roztoku.