REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaná polenta se salsou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ztuhlá polenta opečená na oleji, servírovaná se studenou nebo i teplou rajčatovou salsou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
250 mlzeleninového vývaru
250 mlmléka
150 gkukuřičné krupice
80 gčesnekového másla
1 ksžloutku
1 ksvejce
špetka muškátového oříšku
sůl
máslo na vymazání pekáčku
Na salsu:
500 grajčat
2 ksstroužky česneku
1 ksmenší cibule
1 kschilli papričky
3 lžíceolivového oleje
smítka rozmarýnu

Postup:

1. Mléko s vývarem, česnekové máslo , muškátový oříšek a sůl přivedeme k varu, po částech vmícháme kukuřičnou krupici, vaříme asi 25 minut
2. Kaši odstavíme a vmícháme do ní vejce a žloutek
3. Hmotu rozetřeme po máslem vymazaného pekáčku ve vrstvě asi 1,5 cm a necháme ztuhnout
4. Ztuhlou polentu na prkénku nakrájíme na stejnoměrné větší kostky a na grilu je opečeme
5. Grilovanou polentu podáváme s teplou nebo studenou salsou.

Příprava rajčatové salsy:
1. Očištěný česnek, cibuli a chilli papričku zbavenou jadřince nasekáme nadrobno, orestujeme na rozpáleném olivovém oleji
2. Vmícháme kostičky rajčat a 10 minut je dusíme
3. Až hotovou omáčku osolíme a okořeníme v ruce rozemletým rozmarýnem.

Poznámka:

Polenta – Je velice zdravá a posilující kaše, která se jí jako samostatný pokrm nebo tvoří základ pro řadu dalších jídel. Pochází z Itálie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy