Úžasná chuťovka k pivu, nebo skvělá příloha například ke grilovaným masům, to je kukuřice připravená na sladko podle tohoto receptu.
Ingredience:
4 ks | předvařené bio kukuřičné klasy |
2 ks | stroužky bio česneku |
1 hrst | čerstvého bio koriandru |
100 g | bio medu |
100 g | bio másla |
šťáva z půlky bio citrónu | |
sůl |
Postup:
- Pokud si chcete být jistí, že bude ugrilovaná kukuřice dostatečně měkká a šťavnatá, předem ji předvařte. Oloupanou i neoloupanou jí můžete hodit do hrnce s vroucí vodou a povařit. Vodu však v žádném případě nesolte, zrna by ztvrdla. Naopak přidejte asi jednu lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně. Ještě zabalené klasy povařte pod pokličkou na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Oloupanou kukuřici stačí vařit maximálně 10 minut.
- Do misky přidejte med a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a vložte prolisovaný česnek a sůl. Za stálého míchání zahřívejte na mírnějším ohni, dokud se obsah nespojí. Na závěr přidejte nasekaný koriandr.
- Kukuřičné klasy do marinády nejlépe na pár hodin naložte.
- Kukuřici grilujte asi 10 minut, klasy průběžně otáčejte a potírejte zbylou medovou marinádou, která na zrnech vytvoří karamelovou krustu.
Pro čerstvou, lokální kukuřici se můžete vydat například na Biofarmu Sasov u Jihlavy. Jejich sortiment je rozmanitý. Najdete zde také bio vepřové i hovězí maso a výrobky z nich, brambory i zeleninu v biokvalitě. Více informací najdete na stránkách www.biofarma.cz.
Grilovat nemusíme jen v létě, stačí použít gril v troubě, nebo si tuto pochoutku připravit například na raclettu!
Poznámka:Co je BIO? – BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.