Slovenské tradiční vánoční cukroví, které rozhodně musíte vyzkoušet! Je rychlé a jednoduché, a navíc skvěle chutná. Pátrala jsem po tradičnější verzi a dopátrala jsem se receptur se žloutky, ale protože jsem těhotná, odkládám tuto verzi na jindy a přináším tu známější se salkem. Je to ale fakt dobrota, která všem chutná! Potěší hlavně všechny milovníky karamelu!
Ingredience:
Na cca 20 ks: | |
400 g (1 plechovka) | salka |
250 g | cukru krupice |
250 g | másla |
135 | jemně sekaných pekanových / vlašských ořechů |
135 | mletých pekanových / vlašských ořechů |
4 ks | dortové oplatky* |
velká špetka soli |
Postup:
- Do většího kastrůlku nasypte cukr, po celé ploše zakápněte vodou (cca 6 lžic) a nechte asi 1 minutu stát. Při vysoké teplotě přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho sledujte, a hned jak zezlátne, ho sundejte z ohně). Měl by mít mezi 160 a 170 stupni.
- Karamel dejte stranou z ohně. Zašlehejte do něj máslo cca na čtyřikrát. Pozor, bude to pěnit do výšky a nahoru půjde horká pára. Energicky míchejte metlou. Vraťte na plotnu a nechte provařit, aby se rozvařily možné kusy nerozmíchaného karamelu. Mezitím přidejte sůl. Následně přilijte salko a opět míchejte do spojení. Nakonec stáhněte z ohně a přimíchejte mleté a sekané ořechy. Nechte chvíli zchladnout.
- Připravte si první sušenkový plát a naneste na něj jednu třetinu směsi. Pomocí špachtle zarovnejte a přikryjte druhým plátem. Pokračujte stejně i s dalšími pláty. Promazané sušenky nechte v lednici ztuhnout cca hodinu a až poté zatižte (třeba prkýnkem) a nechte odpočinout přes noc. Druhý den nakrájejte na malé kousky podle vašeho přání. Skladujte v chladu.
*Dortové oplatky seženete třeba v Kauflandu ve stálé nabídce (u pečiva) nebo na internetu. Ze zbytku oplatek si můžete udělat třeba domácí tatranky, které naplníte čokoládovou ganache, posypete oříšky a kraje namočíte v čokoládě!
Do karamelu můžete přidat skořici, vanilková semínka nebo perníkové koření.
Poznámka:„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím niche jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.
Další skvělé recepty najdete na webu www.catandcook.cz nebo v Ivky kuchařkách, které zakoupíte na shop.catandcook.cz!
Instagram: catandcook.cz
zdroj: www.catandcook.cz