REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilážky podle Ivky z Cat & Cook

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slovenské tradiční vánoční cukroví, které rozhodně musíte vyzkoušet! Je rychlé a jednoduché, a navíc skvěle chutná. Pátrala jsem po tradičnější verzi a dopátrala jsem se receptur se žloutky, ale protože jsem těhotná, odkládám tuto verzi na jindy a přináším tu známější se salkem. Je to ale fakt dobrota, která všem chutná! Potěší hlavně všechny milovníky karamelu!


Ingredience:
Na cca 20 ks:
400 g (1 plechovka)salka
250 gcukru krupice
250 gmásla
135 jemně sekaných pekanových / vlašských ořechů
135 mletých pekanových / vlašských ořechů
4 ksdortové oplatky*
velká špetka soli

Postup:
  1. Do většího kastrůlku nasypte cukr, po celé ploše zakápněte vodou (cca 6 lžic) a nechte asi 1 minutu stát. Při vysoké teplotě přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho sledujte, a hned jak zezlátne, ho sundejte z ohně). Měl by mít mezi 160 a 170 stupni.
  2. Karamel dejte stranou z ohně. Zašlehejte do něj máslo cca na čtyřikrát. Pozor, bude to pěnit do výšky a nahoru půjde horká pára. Energicky míchejte metlou. Vraťte na plotnu a nechte provařit, aby se rozvařily možné kusy nerozmíchaného karamelu. Mezitím přidejte sůl. Následně přilijte salko a opět míchejte do spojení. Nakonec stáhněte z ohně a přimíchejte mleté a sekané ořechy. Nechte chvíli zchladnout.
  3. Připravte si první sušenkový plát a naneste na něj jednu třetinu směsi. Pomocí špachtle zarovnejte a přikryjte druhým plátem. Pokračujte stejně i s dalšími pláty. Promazané sušenky nechte v lednici ztuhnout cca hodinu a až poté zatižte (třeba prkýnkem) a nechte odpočinout přes noc. Druhý den nakrájejte na malé kousky podle vašeho přání. Skladujte v chladu.
Doporučení:

*Dortové oplatky seženete třeba v Kauflandu ve stálé nabídce (u pečiva) nebo na internetu. Ze zbytku oplatek si můžete udělat třeba domácí tatranky, které naplníte čokoládovou ganache, posypete oříšky a kraje namočíte v čokoládě!

Do karamelu můžete přidat skořici, vanilková semínka nebo perníkové koření.

Poznámka:

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a samozřejmě na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím niche jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.

Další skvělé recepty najdete na webu www.catandcook.cz nebo v Ivky kuchařkách, které zakoupíte na shop.catandcook.cz!

Instagram: catandcook.cz

zdroj: www.catandcook.cz

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy