Grep se výborně hodí do sladkých i slaných pokrmů. Je možné ho jíst samotně, v salátu, skvěle chutná i v domácí zmrzlině. Její příprava vůbec nemusí být složitá, vyzkoušet můžete třeba domácí grepovo bazalkovou zmrzlinu, kterou oslníte celou rodinu a blízké.
Ingredience:
400 ml | plnotučného mléka |
200 ml | smetany ke šlehání |
80 ml | čerstvé šťávy z grapefruitu |
80 ml | čerstvé citronové šťávy |
100-150 g | cukru krupice (podle chuti) |
2 lžíce | kukuřičného škrobu |
15 ks | lístků čerstvé bazalky |
1 sáček | Haribo Grapefruit |
bazalkový cukr na ozdobení | |
špetka soli |
Postup:
- Mléko smíchejte se smetanou, cukrem a špetkou soli. Šťávu z grepu a citronu promíchejte s kukuřičným škrobem.
- Připravte si vodní lázeň. Do ní dejte velkou mísu a do té nalijte mléčnou směs. Vodu nechejte probublávat, neměla by úplně prudce vřít, ale spíš jemně vařit. Mléčnou směs promíchávejte metličkou. Až bude horká, přilijte ovocnou šťávu s kukuřičným škrobem.
- Opět intenzivně míchejte. Směs začne nad jemně bublající vodou houstnout. Až se vám bude zdát dost hustá, sundejte z vodní lázně. Bude to trvat asi tři minuty. Za častého míchání nechejte vychladnout.
- Po úplném vychladnutí dejte mísu se základem na zmrzlinu ještě na hodinu do lednice. Poté vyndejte ven a do směsi vsypejte nadrobno nasekanou bazalku. Nadrobno nakrájejte pár bonbonů Haribo Grapefruit a dobře zamíchejte.
- Teď máte dvě možnosti. Kdo má zmrzlinovač, tak směs přemístí do stroje, který za stálého míchání vyrobí lahodnou a jemnou zmrzlinu. Kdo zmrzlinovač nemá, vloží nádobu se směsí do mrazáku. Každých 15 minut zmrzlinu vyndejte a intenzivně promíchejte, aby se v ní nedělaly krystalky ledu.
- Zmrzlinu podávejte lehce posypanou bazalkovým cukrem a nadrobno nasekanými bonbony Haribo Grapefruit.
Recept k článku: Léto na grepové vlně: inspirace na osvěžení pro celou rodinu