REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňová krémová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na orestované cibulce podušené kostky dýně, povařené ve vývaru, rozmixované, zjemněné smetanou.


Ingredience:
1 kgdýně (hokajdo)
60 gmásla
4 sklenicevývaru nebo vody a kostky bujónu
3/4 hrnkusmetany ke šlehání
1 kscibule
na jemno nakrájena bazalka na ozdobu
pepř
sůl

Postup:

1. Dýni oloupeme a nakrájíme na kousky
2. V hrnci rozehřejte máslo, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a velmi pozvolna ji opékejte asi 15 minut doměkka
3. K cibuli přidáme dýni, přilijeme vývar a zvolna vaříme zaklopené 20 minut, než dýně změkne, pak polévku necháme vychladnout
4. Měkkou dýni s vývarem po dávkách na jemno rozmixujeme, rozmixovanou hmotu vrátíme zpět do hrnce
5. Přilijeme smetanu, polévku osolíme, okořeníme pepřem a za stálého míchání ji důkladně prohřejeme
6. Před podáváním jednotlivé porce posypte na jemno nakrájenou čerstvou bazalkou.

Doporučení:

Pokud dáváte přednost hustší polévce bez mléka, smetanu vynechejte. Když není dýně úplně dozrálá, lze ji použít i neoloupanou, kůra vařením změkne. Dozrálá dýně se musí před vařením oloupat.

Poznámka:

Recept z pořadu “VIP Prosteno” od pana Pavla Vítka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy