Chvíli povařené měsíčky jablek a hrušek spolu s cukrem, citrónovou šťávou a kořením, podávané vychlazené.
Ingredience:
4 ks | velká jablka |
1-2 ks | hrušky |
1 ks | citrónu |
1 ks | svítek skořice |
2 lžíce | čerstvého nebo mraženého rybízu |
1 lžíce | krupicového cukru |
1 lžíce | vanilkového cukru |
několik hřebíčků | |
voda |
Postup:
1. Jablka a hrušky omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak je zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky
2. Připravené ovoce dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby bylo úplně potopené a přidáme šťávu z citrónu, oba cukry, koření a pár plátků citrónové kůry
3. Vše přivedeme k varu a vaříme chvíli, tak 2 minuty, aby nám ovoce zesklovatělo, ale nerozvařilo se
4. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme nejlépe přes noc vychladit
5. Před podáváním přidáme do kompotu i kuličky rybízu.