Cuketové špagety nastrouhané speciální škrabkou na zeleninové špagety, na oleji orestované na cibulovém základě, dochucené oblíbeným kořením či bylinkami, nakonec servírované přelité smetanovo-sýrovou omáčkou a zasypané nastrouhaným tvrdým sýrem.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
3 ks | menší cukety |
1 ks | cibule |
1-2 ks | stroužky česneku |
oblíbené koření či bylinky: bazalka, oregáno, grilovací koření na zeleninu.... | |
olej | |
sůl | |
Na smetanovo-sýrovou omáčku: | |
100-120 g | sýra Niva |
1 lžička | sušeného vývaru v prášku |
2 dcl | vody |
1 dcl | smetany |
1 ks | malé cibule |
solamyl na zahuštění | |
Ostatní: | |
nastrouhaný sýr na ozdobu |
Postup:
- Nejlépe pomocí speciální škrabky si nakrájíme cuketové špagety (lze použít i normální škrabku nebo je pečlivě nakrájet nožem, ale to je dost pracné!).
- Na oleji osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli spolu s nadrobno pokrájeným česnekem, přidáme připravené nudličky cuket, opatrně zamícháme, okořeníme oblíbeným kořením, necháme cuketové špagety změknout.
- Nakonec špagety osolíme, ne dříve, jinak cukety pustí hodně vody, pánvičku odstavíme ze zdroje tepla.
- Cuketové špagety zalijeme smetanovo-sýrovou omáčkou a ještě horké zasypeme nastrouhaným sýrem, ihned podáváme.
Příprava smetanovo-sýrové omáčky:
- Na hluboké pánvi na troše dobře rozpáleného oleje osmahneme na tenká kolečka nakrájenou cibuli.
- Cibuli podlijeme vodou, výpek dochutíme vývarem, chvíli povaříme
- Základ omáčky zjemníme smetanou, prohřejeme a nakonec přidáme nastrouhaný sýr.
- Dobře provařenou omáčku, kterou stále mícháme, zahustíme trochou solamylu zamíchaného v malém množství studené vody.
- Omáčku necháme ještě malou chvíli probublat a můžeme podávat.