REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládové briošky pro alergiky na kravské mléko a ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělá snídaně pro alergiky na mléko nebo ořechy, ale i pro všechny milovníky sladkého mlsání po ránu, spolu s čerstvou kávou, horkým mlékem nebo kakaem vám lahodné čokoládové briošky krásně nastartují den.


Ingredience:
225 gpolohrubé mouky + trochu na pomoučení
85 gztuženého bílého rostlinného tuku
105 mlsójového, ovesného nebo rýžového mléka
2 lžičkyrychle působícího sušeného droždí
2 lžičkymoučkového cukru
1 lžičkasoli
1 ksrozšlehaného vejce
rostlinný neořechový olej na vymazání
Na dokončení:
24 ksčtverečků čokolády bez ořechů, laktózy a zvláštní příchuti
1 ksvejce
1 lžičkakrystalového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g ztuženého tuku rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mléko, zamícháme a do teplé směsi vmícháme rozšlehané vejce, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/
3 těsta potřeme 1/
3 odloženého másla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím ztuženým tukem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Odleželé těsto rozbalíme, znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáváme tuk, složíme jako předtím, otočíme, vyválíme a znovu přeložíme
7. Válečkem poprášeným moukou vyválíme těsto do velkého obdélníku, dvakrát delšího, než bude mít na šířku, vysoké by mělo být tak 5 mm, zarovnáme okraje a vykrájíme 8 stejných čtverců
8. Povrch všech čtverců potřeme vejcem rozšlehaným s krystalovým cukrem, do každého vložíme 3 ks čtverečky čokolády, přes které těsto přeložíme tak, aby čokoláda vykukovala na obou koncích, pak briošky položíme na pomazaný pečící papír, strany pevně přimáčkneme
9. Pečivo lehce potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout, dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 40 minut
10. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 15 minut, až budou pěkně nadýchané a zlatavé
11. Na mřížce necháme vychladnout, nezapomeneme je poprášit moučkovým cukrem.

Doporučení:

Takto připravené briošky se dají také zamrazit a před použitím rozehřát v mikrovlnné troubě.

Poznámka:

Briošky mívají mnoho tvarů, dělají se ve tvaru šneků, bochánků, zavinutých rohlíčků apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy