REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čočková polévka se žemlí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předvařená čočka vařená s opečenou slaninou, cibulí, mrkví, paprikou, feferonkou, bramborami a koření, podávaná s opečenou žemlí.


Ingredience:
200 gčočky
100 gčabajky
70 gmraženého hrášku
50 ganglické slaniny
4 ksžemlí
2 ksmrkve
2 ksbrambor
1 kscibuli
1 ksčervené papriky
1 ks čerstvé feferonky
1 kskostky zeleninového bujonu
1 ksstroužku česneku
2 lžícehladké mouky
1 lžícecitronové šťávy
1 svazečekzelené petrželky
špetka tymiánu
olivový olej
mletý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Propláchlou čočku zalijeme studenou vodou, necháme 1 hodinu máčet, pak vodu slijeme, dáme novou a čočku uvaříme skoro doměkka, před koncem vaření osolíme
2. V kastrolku opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, na ní zpěníme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou na kostky nakrájenou mrkev i brambory, očištěné na menší kousky nakrájené papriky
3. Vše posypeme hladkou moukou, lehce opečeme, zalijeme cca 750-900 ml studené vody, rozmícháme, přidáme kostku bujonu, sůl, hrášek, předvařenou scezenou čočku, zvolna vaříme cca 15 minut za občasného promíchání a nakonec dochutíme solí a pepřem
4. Na jemno nasekanou petrželku zalijeme olejem, přidáme sůl, mletý pepř, tymián, oloupaný prolisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu a dobře promícháme
5. Žemle nakrájíme na plátky, potřeme připravenou směsí a opečeme na olejem potřené pánvi nebo na sucho v troubě
6. Polévku podáváme s opečenými žemlemi a na kolečka nakrájenou čabajkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy