REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibulový koláč z těsta na pizzu II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z poctivého těsta na pizzu připravená dvě kola o průměru 30 cm, ta potřená solí, pepřem a česnekem ochucenou zakysanou smetanou, obložená na oleji orestovanou cibulí. Koláče nakonec upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 2 koláče o průměru cca 30 cm:
450 ghladké pšeničné mouky
170 mlvlažné vody (38-43 °C)
3 lžícepanenského olivového oleje
1 lžíceextra jemného (moučkového) cukru
2 lžičkysušených kvasnic nebo 15 g čerstvých
1/2 lžičkyjemné mořské soli
mouka na posypání válu
Na obložení:
5 ksstředně velkých cibulí
4 ksstroužky česneku
300 ganglické slaniny
1 kelímekzakysané smetany
1/4 lžičkymletého černého pepře
olej
sůl

Postup:

1. Připravíme si kvásek; do misky nasypeme cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a vmícháme 5,5 lžíce vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít (pokud nám kvasnice nebudou za 5-10 minut bublat, raději začneme znovu
2. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme olej, zbytek vody a přidáme vzejitý kvásek, mícháme, až se nám těsto začne volně vázat do hrudek
3. V této fázi těsto přendáme na pomoučený vál a hněteme asi 8 minut, až bude měkké, na dotek suché a nebude se lepit (pokud bude těsto moc tuhé, přidáme opatrně pár kapek vody a naopak, do řídkého těsta můžeme ještě zapracovat trochu mouky)
4. Do jiné velké mísy vymazané olejem vložíme uhnětené těsto ve tvaru koule, několikrát těstem otočíme, aby se omastilo olejem, na povrchu těsta ostrým nožem nakrojíme mělký kříž
5. Mísu přikryjeme čerstvou hadrovou utěrkou a vložíme do plastového sáčku, počkáme, až nám těsto zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat 60-90 minut (v lednici těsto kyne asi 8 hodin, tuto metodu použijeme, pokud chceme čerstvé těsto až druhý den)
6. Nakynuté těsto pěstí stlačíme dolů na původní objem a rozdělit ho na dvě stejné části (takto připravené těsto můžeme buď okamžitě zpracovat (vydrží v chladničce 4 hodiny), nebo se může zmrazit (zamrazené těsto musí mít po rozmrazení pokojovou teplotu, až potom ho můžeme použít)
7. Bochánek těsta vytvarujeme na placku, vytlačujeme ho od středu ven pomocí zavřené pěsti nebo dlaněmi, placka musí mít průměr 30 cm, opakujeme i u druhého bochánku, takto připravené těsto přendáme na velký plech vyložený papírem na pečení
9. Potřeme zakysanou smetanou, ve které jsem rozmíchali prolisované 3-4 kusy stroužky česneku, pepř a sůl
10. Cibuli se slaninou opečeme na pánvi na oleji dosklovata, stejnoměrně rozložíme na připravený, potřený plát těsta
11. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 25-30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy