REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibulový koláč z těsta na pizzu II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z poctivého těsta na pizzu připravená dvě kola o průměru 30 cm, ta potřená solí, pepřem a česnekem ochucenou zakysanou smetanou, obložená na oleji orestovanou cibulí. Koláče nakonec upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 2 koláče o průměru cca 30 cm:
450 ghladké pšeničné mouky
170 mlvlažné vody (38-43 °C)
3 lžícepanenského olivového oleje
1 lžíceextra jemného (moučkového) cukru
2 lžičkysušených kvasnic nebo 15 g čerstvých
1/2 lžičkyjemné mořské soli
kukuřičná krupice
mouka na posypání válu
Na obložení:
5 ksstředně velkých cibulí
4 ksstroužky česneku
300 ganglické slaniny
1 kelímekzakysané smetany
1/4 lžičkymletého černého pepře
olej
sůl

Postup:

1. Připravíme si kvásek; do misky nasypeme cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a vmícháme 5,5 lžíce vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít (pokud nám kvasnice nebudou za 5-10 minut bublat, raději začneme znovu
2. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme olej, zbytek vody a přidáme vzejitý kvásek, mícháme, až se nám těsto začne volně vázat do hrudek
3. V této fázi těsto přendáme na pomoučený vál a hněteme asi 8 minut, až bude měkké, na dotek suché a nebude se lepit (pokud bude těsto moc tuhé, přidáme opatrně pár kapek vody a naopak, do řídkého těsta můžeme ještě zapracovat trochu mouky)
4. Do jiné velké mísy vymazané olejem vložíme uhnětené těsto ve tvaru koule, několikrát těstem otočíme, aby se omastilo olejem, na povrchu těsta ostrým nožem nakrojíme mělký kříž
5. Mísu přikryjeme čerstvou hadrovou utěrkou a vložíme do plastového sáčku, počkáme, až nám těsto zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat 60-90 minut (v lednici těsto kyne asi 8 hodin, tuto metodu použijeme, pokud chceme čerstvé těsto až druhý den)
6. Nakynuté těsto pěstí stlačíme dolů na původní objem a rozdělit ho na dvě stejné části (takto připravené těsto můžeme buď okamžitě zpracovat (vydrží v chladničce 4 hodiny), nebo se může zmrazit (zamrazené těsto musí mít po rozmrazení pokojovou teplotu, až potom ho můžeme použít)
7. Bochánek těsta vytvarujeme na placku, vytlačujeme ho od středu ven pomocí zavřené pěsti nebo dlaněmi, placka musí mít průměr 30 cm, opakujeme i u druhého bochánku, takto připravené těsto přendáme na velký plech vyložený papírem na pečení
9. Potřeme zakysanou smetanou, ve které jsem rozmíchali prolisované 3-4 kusy stroužky česneku, pepř a sůl
10. Cibuli se slaninou opečeme na pánvi na oleji dosklovata, stejnoměrně rozložíme na připravený, potřený plát těsta
11. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 25-30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy