REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest s holandskou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V osolené vodě povařený chřest, servírovaný s omáčkou a vejci.


Ingredience:
Recept na 2 porce:
300 gchřestu
100 glibové anglické slaniny
2 ksvejce
voda
olej
sůl
Na holandskou omáčku:
8 lžicrozpuštěného másla
1 lžícesuchého bílého vína
1 lžícekuřecího vývaru
1 lžičkacitronové šťávy
2 ksvaječné žloutky
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
2. Na oleji opečeme plátky slaniny a usmažíme volská oka, nejlépe v lívanečníku
3. Na talíř dáme 5-6 stonků chřestu, konce obalíme osmaženou slaninou, přidáme volské oko a přelijeme holandskou omáčkou
4. Podáváme s pečivem jako předkrm.

Příprava holandské omáčky:
1. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
2. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.

Doporučení:

Místo holandské omáčky můžeme použít i náš oblíbený dresink nebo majonézu zjemněnou bílým jogurtem.

Poznámka:

Chřest se považuje za lahůdkovou zeleninu. Planá forma pochází z Orientu, ve střední Evropě se začal pěstovat v16 století. Běžně využívaná tato zelenina v kuchyni Francie, Itálie, Švýcarska, Rakouska, Německa, Belgie a Holandska. Konzumují se mladé dužnaté, ještě nerozvité výhony – pazochy, které jsou čistě bílé, pokud se vypěstují bělené. Konzumují se však i výhony nevybělené – zelené. Zelené pazochy obsahují 2x více vitamínu C a provitamínu A než pazochy bělené, ty jsou zase ale jemnější a chutnější. Na trhu se z jara objevují obě formy.Recept s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy