Recept na pikantní dšťkovku z kuchařky Jaroslava Vašáka “Čertovská kuchařka”.
Ingredience:
1000 g | telecích nebo hovězích drštěk (čistých) |
70 g | kyselého mléka nebo smetany |
8 g | pálivé papriky |
5 g | česneku |
2 g | octa |
1 g | pepře |
voda | |
sůl | |
Česneková přísada: | |
česnek, ocet, sůl, popř. olej + pálivá paprika |
Postup:
- Očištěné a omyté dršťky naložíme do studené vody na 12 hodin (každé dvě hodiny vyměníme vodu)
- Potom je opět dáme do studené vody a zahříváme do varu, sbíráme pěnu a vaříme do úplného změknutí (telecí dršťky v hrnci 6-8 hod, v tlakovém hrnci 1 hod., hovězí dršťky 1,5 hod.)
- Po uvaření přidáme sůl a povaříme pět minut, dršťky vytáhneme a nakrájíme nadrobno
- Polévka se nechá vařit, k ní se přivaří smetana nebo kyselé mléko
- Přidáme dršťky a znovu necháme vzkypět
- Do hotové polévky (až na talíři) přidáváme česnekovou přísadu (česnek, ocet, sůl, popř. olej) a pálivou papriku.