Předpečený korpus pokladený opečeným pórkem, sýrem, zalitý směsí smetany promíchané s vejci a zapečený dozlatova.
Ingredience:
250 g | celozrnné špaldové mouky |
80 g | másla |
100 ml | bublinkové vody nebo minerálky |
2 lžíce | sezamu |
1 lžička | soli |
máslo na vymazání formy | |
hrubá mouka nebo sezam na vysypání formy | |
Na náplň: | |
600 g | pórku i se zelenou natí |
200 g | sušených rajčat nakládaných v oleji |
200 g | kozího sýru |
250 ml | smetany |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | sekaného tymiánu |
3 lžičky | soli |
3 ks | vajec |
3 ks | stroužků česneku |
mletý pepř |
Postup:
1. Nejříve si uděláme náplň: očištěný pórek nakrájíme na velmi jemno, dáme do pánvičky s rozehřátým olejem (nejdříve bílé části a po chvíli zelené), osolíme 2 lžícemi soli a vše opékáme 10 minut skoro do měkka
2. Pak odstavíme z tepla a do chladnoucího pórku přidáme okapaná, na nudličky nakrájená sušená rajčata
3. Mezitím, co chladne pórek, uděláme si těsto: do mísy dáme celozrnnou mouku, změklé máslo, bublinkovou vodu nebo minerálku, sezam, sůl a vypracujeme hladké těsto
4. Těsto natlačíme do kulaté dobře máslem vymazané a hrubou moukou (sezamem) vysypané zapékací formy, na několika místech propíchneme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C
5. Ve smetaně rozšleháme vejce, přidáme 1 lžičku soli, mletý pepř, tymián, oloupané prolisované stroužky česneku a promícháme
6. Na předpečený korpus rozložíme opečený pórek, na něj naskládáme na kostičky nakrájený sýr, vše zalijeme směsí smetany s vejci a dáme do trouby péct na 25 – 30 minut.