REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celozrnný špaldový koláč s pórkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus pokladený opečeným pórkem, sýrem, zalitý směsí smetany promíchané s vejci a zapečený dozlatova.


Ingredience:
250 gcelozrnné špaldové mouky
80 gmásla
100 mlbublinkové vody nebo minerálky
2 lžícesezamu
1 lžičkasoli
máslo na vymazání formy
hrubá mouka nebo sezam na vysypání formy
Na náplň:
600 gpórku i se zelenou natí
200 gsušených rajčat nakládaných v oleji
200 gkozího sýru
250 mlsmetany
3 lžíceolivového oleje
2 lžícesekaného tymiánu
3 lžičkysoli
3 ksvajec
3 ksstroužků česneku
mletý pepř

Postup:

1. Nejříve si uděláme náplň: očištěný pórek nakrájíme na velmi jemno, dáme do pánvičky s rozehřátým olejem (nejdříve bílé části a po chvíli zelené), osolíme 2 lžícemi soli a vše opékáme 10 minut skoro do měkka
2. Pak odstavíme z tepla a do chladnoucího pórku přidáme okapaná, na nudličky nakrájená sušená rajčata
3. Mezitím, co chladne pórek, uděláme si těsto: do mísy dáme celozrnnou mouku, změklé máslo, bublinkovou vodu nebo minerálku, sezam, sůl a vypracujeme hladké těsto
4. Těsto natlačíme do kulaté dobře máslem vymazané a hrubou moukou (sezamem) vysypané zapékací formy, na několika místech propíchneme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C
5. Ve smetaně rozšleháme vejce, přidáme 1 lžičku soli, mletý pepř, tymián, oloupané prolisované stroužky česneku a promícháme
6. Na předpečený korpus rozložíme opečený pórek, na něj naskládáme na kostičky nakrájený sýr, vše zalijeme směsí smetany s vejci a dáme do trouby péct na 25 – 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy