REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celozrnný špaldový koláč s pórkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus pokladený opečeným pórkem, sýrem, zalitý směsí smetany promíchané s vejci a zapečený dozlatova.


Ingredience:
250 gcelozrnné špaldové mouky
80 gmásla
100 mlbublinkové vody nebo minerálky
2 lžícesezamu
1 lžičkasoli
máslo na vymazání formy
hrubá mouka nebo sezam na vysypání formy
Na náplň:
600 gpórku i se zelenou natí
200 gsušených rajčat nakládaných v oleji
200 gkozího sýru
250 mlsmetany
3 lžíceolivového oleje
2 lžícesekaného tymiánu
3 lžičkysoli
3 ksvajec
3 ksstroužků česneku
mletý pepř

Postup:

1. Nejříve si uděláme náplň: očištěný pórek nakrájíme na velmi jemno, dáme do pánvičky s rozehřátým olejem (nejdříve bílé části a po chvíli zelené), osolíme 2 lžícemi soli a vše opékáme 10 minut skoro do měkka
2. Pak odstavíme z tepla a do chladnoucího pórku přidáme okapaná, na nudličky nakrájená sušená rajčata
3. Mezitím, co chladne pórek, uděláme si těsto: do mísy dáme celozrnnou mouku, změklé máslo, bublinkovou vodu nebo minerálku, sezam, sůl a vypracujeme hladké těsto
4. Těsto natlačíme do kulaté dobře máslem vymazané a hrubou moukou (sezamem) vysypané zapékací formy, na několika místech propíchneme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 160 °C
5. Ve smetaně rozšleháme vejce, přidáme 1 lžičku soli, mletý pepř, tymián, oloupané prolisované stroužky česneku a promícháme
6. Na předpečený korpus rozložíme opečený pórek, na něj naskládáme na kostičky nakrájený sýr, vše zalijeme směsí smetany s vejci a dáme do trouby péct na 25 – 30 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy