REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový dort “Blasck forest”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na sladké bezlepkové valentýnské pohoštění. Recept pro Vás připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat&Cook“, víc chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz


Ingredience:
Na dort o průměru 15-17 cm, nebo
na nižší a širší dort 19-23 cm:
9 ksvajec
1 ksvanilkový lusk, nebo lžička přírodní vanilkové esence
300 gcukru dark muscovado (nebo třtinového)
225 gkokosové mouky
120 gkakaa
50 grozpuštěného kokosového oleje
50 gcukru
315 mlplnotučného mléka
100 mlsmetany ke šlehání
3 lžícetřešňové pálenky (nebo likéru)
1,5 lžičkyjedlé sody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyprášku do pečiva z vinného kamene
1/2 lžičkyskořice
1 hrnekzavařených višní/ třešní
práškový cukr podle chuti
třešně/višně a 70 % čokoláda na ozdobu

Postup:
  1. Zavařené třešně/ višně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem je pomalu vařte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metličku a třešně při vaření rozmačkat. Jakmile bude směs viditelně hustější (trochu tekutější než marmeláda), stáhněte je ze sporáku a nechte vychladnout. Vejce vyndejte z ledničky a nechte je minimálně hodinu v pokojové teplotě, ideálně je nechat venku z ledničky přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.
  2. Formy si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihneme kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihneme 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a nalepíme je na vnitřní stranu formy po celém obvodě. Do takto připravené formy vložíme kolečko, které ještě pro jistotu ze spodní strany natřeme máslem, aby na dně formy dobře drželo. Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte bokem. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte pomocí šlehače asi 3 minuty samotné, potom za stálého míchání přilívejte máslo, kokosový olej a nakonec zlehka vmíchejte suché ingredience. Hotové těsto vylejte do připravených forem.
  3. Pečte v troubě na 170 stupňů a asi 40 minut. Že je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla být po vytáhnutí z korpusu čistá.
  4. Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte na 10 minut do lednice. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octu (nejlepší bílého vinného) a metličku na šlehání společně s mísou pro jistotu taky natřete. Do ledové mísy vylejte šlehačku a šlehejte jí do polotuha. Potom přidejte moučkový cukr (pokud chcete mít šlehačku sladkou) a došlehejte jí do tuhé konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo.
  5. Korpusy ořežte, abyste všechny měli stejné. Jestli chcete tradiční alkoholovou verzi, pokapejte je třešňovicí, nebo likérem. Korpusy dále potřete šlehačkou a rozvařenými třešněmi/višněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi/višněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, potřete dortu šlehačkou kolem dokola.
Poznámka:

Recept k článku: Valentýnské menu I.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy