REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový dort “Blasck forest”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na sladké bezlepkové valentýnské pohoštění. Recept pro Vás připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat&Cook“, víc chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz


Ingredience:
Na dort o průměru 15-17 cm, nebo
na nižší a širší dort 19-23 cm:
9 ksvajec
1 ksvanilkový lusk, nebo lžička přírodní vanilkové esence
300 gcukru dark muscovado (nebo třtinového)
225 gkokosové mouky
120 gkakaa
50 grozpuštěného kokosového oleje
50 gcukru
315 mlplnotučného mléka
100 mlsmetany ke šlehání
3 lžícetřešňové pálenky (nebo likéru)
1,5 lžičkyjedlé sody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyprášku do pečiva z vinného kamene
1/2 lžičkyskořice
1 hrnekzavařených višní/ třešní
práškový cukr podle chuti
třešně/višně a 70 % čokoláda na ozdobu

Postup:
  1. Zavařené třešně/ višně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem je pomalu vařte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metličku a třešně při vaření rozmačkat. Jakmile bude směs viditelně hustější (trochu tekutější než marmeláda), stáhněte je ze sporáku a nechte vychladnout. Vejce vyndejte z ledničky a nechte je minimálně hodinu v pokojové teplotě, ideálně je nechat venku z ledničky přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.
  2. Formy si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihneme kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihneme 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a nalepíme je na vnitřní stranu formy po celém obvodě. Do takto připravené formy vložíme kolečko, které ještě pro jistotu ze spodní strany natřeme máslem, aby na dně formy dobře drželo. Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte bokem. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte pomocí šlehače asi 3 minuty samotné, potom za stálého míchání přilívejte máslo, kokosový olej a nakonec zlehka vmíchejte suché ingredience. Hotové těsto vylejte do připravených forem.
  3. Pečte v troubě na 170 stupňů a asi 40 minut. Že je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla být po vytáhnutí z korpusu čistá.
  4. Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte na 10 minut do lednice. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octu (nejlepší bílého vinného) a metličku na šlehání společně s mísou pro jistotu taky natřete. Do ledové mísy vylejte šlehačku a šlehejte jí do polotuha. Potom přidejte moučkový cukr (pokud chcete mít šlehačku sladkou) a došlehejte jí do tuhé konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo.
  5. Korpusy ořežte, abyste všechny měli stejné. Jestli chcete tradiční alkoholovou verzi, pokapejte je třešňovicí, nebo likérem. Korpusy dále potřete šlehačkou a rozvařenými třešněmi/višněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi/višněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, potřete dortu šlehačkou kolem dokola.
Poznámka:

Recept k článku: Valentýnské menu I.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy