REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový dort “Blasck forest”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na sladké bezlepkové valentýnské pohoštění. Recept pro Vás připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat&Cook“, víc chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz


Ingredience:
Na dort o průměru 15-17 cm, nebo
na nižší a širší dort 19-23 cm:
9 ksvajec
1 ksvanilkový lusk, nebo lžička přírodní vanilkové esence
300 gcukru dark muscovado (nebo třtinového)
225 gkokosové mouky
120 gkakaa
50 grozpuštěného kokosového oleje
50 gcukru
315 mlplnotučného mléka
100 mlsmetany ke šlehání
3 lžícetřešňové pálenky (nebo likéru)
1,5 lžičkyjedlé sody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyprášku do pečiva z vinného kamene
1/2 lžičkyskořice
1 hrnekzavařených višní/ třešní
práškový cukr podle chuti
třešně/višně a 70 % čokoláda na ozdobu

Postup:
  1. Zavařené třešně/ višně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem je pomalu vařte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metličku a třešně při vaření rozmačkat. Jakmile bude směs viditelně hustější (trochu tekutější než marmeláda), stáhněte je ze sporáku a nechte vychladnout. Vejce vyndejte z ledničky a nechte je minimálně hodinu v pokojové teplotě, ideálně je nechat venku z ledničky přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.
  2. Formy si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihneme kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihneme 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a nalepíme je na vnitřní stranu formy po celém obvodě. Do takto připravené formy vložíme kolečko, které ještě pro jistotu ze spodní strany natřeme máslem, aby na dně formy dobře drželo. Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte bokem. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte pomocí šlehače asi 3 minuty samotné, potom za stálého míchání přilívejte máslo, kokosový olej a nakonec zlehka vmíchejte suché ingredience. Hotové těsto vylejte do připravených forem.
  3. Pečte v troubě na 170 stupňů a asi 40 minut. Že je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla být po vytáhnutí z korpusu čistá.
  4. Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte na 10 minut do lednice. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octu (nejlepší bílého vinného) a metličku na šlehání společně s mísou pro jistotu taky natřete. Do ledové mísy vylejte šlehačku a šlehejte jí do polotuha. Potom přidejte moučkový cukr (pokud chcete mít šlehačku sladkou) a došlehejte jí do tuhé konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo.
  5. Korpusy ořežte, abyste všechny měli stejné. Jestli chcete tradiční alkoholovou verzi, pokapejte je třešňovicí, nebo likérem. Korpusy dále potřete šlehačkou a rozvařenými třešněmi/višněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi/višněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, potřete dortu šlehačkou kolem dokola.
Poznámka:

Recept k článku: Valentýnské menu I.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy