REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový dort “Blasck forest”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na sladké bezlepkové valentýnské pohoštění. Recept pro Vás připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat&Cook“, víc chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz


Ingredience:
Na dort o průměru 15-17 cm, nebo
na nižší a širší dort 19-23 cm:
9 ksvajec
1 ksvanilkový lusk, nebo lžička přírodní vanilkové esence
300 gcukru dark muscovado (nebo třtinového)
225 gkokosové mouky
120 gkakaa
50 grozpuštěného kokosového oleje
50 gcukru
315 mlplnotučného mléka
100 mlsmetany ke šlehání
3 lžícetřešňové pálenky (nebo likéru)
1,5 lžičkyjedlé sody
1 lžičkasoli
1/2 lžičkyprášku do pečiva z vinného kamene
1/2 lžičkyskořice
1 hrnekzavařených višní/ třešní
práškový cukr podle chuti
třešně/višně a 70 % čokoláda na ozdobu

Postup:
  1. Zavařené třešně/ višně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem je pomalu vařte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metličku a třešně při vaření rozmačkat. Jakmile bude směs viditelně hustější (trochu tekutější než marmeláda), stáhněte je ze sporáku a nechte vychladnout. Vejce vyndejte z ledničky a nechte je minimálně hodinu v pokojové teplotě, ideálně je nechat venku z ledničky přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.
  2. Formy si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihneme kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihneme 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a nalepíme je na vnitřní stranu formy po celém obvodě. Do takto připravené formy vložíme kolečko, které ještě pro jistotu ze spodní strany natřeme máslem, aby na dně formy dobře drželo. Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte bokem. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte pomocí šlehače asi 3 minuty samotné, potom za stálého míchání přilívejte máslo, kokosový olej a nakonec zlehka vmíchejte suché ingredience. Hotové těsto vylejte do připravených forem.
  3. Pečte v troubě na 170 stupňů a asi 40 minut. Že je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla být po vytáhnutí z korpusu čistá.
  4. Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte na 10 minut do lednice. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octu (nejlepší bílého vinného) a metličku na šlehání společně s mísou pro jistotu taky natřete. Do ledové mísy vylejte šlehačku a šlehejte jí do polotuha. Potom přidejte moučkový cukr (pokud chcete mít šlehačku sladkou) a došlehejte jí do tuhé konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo.
  5. Korpusy ořežte, abyste všechny měli stejné. Jestli chcete tradiční alkoholovou verzi, pokapejte je třešňovicí, nebo likérem. Korpusy dále potřete šlehačkou a rozvařenými třešněmi/višněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi/višněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, potřete dortu šlehačkou kolem dokola.
Poznámka:

Recept k článku: Valentýnské menu I.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy