Tip na sladké bezlepkové valentýnské pohoštění. Recept pro Vás připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat&Cook“, víc chutných receptů najdete na blog.kitchenaid.cz
Ingredience:
Na dort o průměru 15-17 cm, nebo | |
na nižší a širší dort 19-23 cm: | |
9 ks | vajec |
1 ks | vanilkový lusk, nebo lžička přírodní vanilkové esence |
300 g | cukru dark muscovado (nebo třtinového) |
225 g | kokosové mouky |
120 g | kakaa |
50 g | rozpuštěného kokosového oleje |
50 g | cukru |
315 ml | plnotučného mléka |
100 ml | smetany ke šlehání |
3 lžíce | třešňové pálenky (nebo likéru) |
1,5 lžičky | jedlé sody |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | prášku do pečiva z vinného kamene |
1/2 lžičky | skořice |
1 hrnek | zavařených višní/ třešní |
práškový cukr podle chuti | |
třešně/višně a 70 % čokoláda na ozdobu |
Postup:
- Zavařené třešně/ višně vypeckujte a s 250 ml šťávy a cukrem je pomalu vařte do hustší konzistence. Bude to trvat asi 30 minut. Nebojte se použít metličku a třešně při vaření rozmačkat. Jakmile bude směs viditelně hustější (trochu tekutější než marmeláda), stáhněte je ze sporáku a nechte vychladnout. Vejce vyndejte z ledničky a nechte je minimálně hodinu v pokojové teplotě, ideálně je nechat venku z ledničky přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů.
- Formy si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nejdřív si vystřihneme kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihneme 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a nalepíme je na vnitřní stranu formy po celém obvodě. Do takto připravené formy vložíme kolečko, které ještě pro jistotu ze spodní strany natřeme máslem, aby na dně formy dobře drželo. Ve větší míse smíchejte kakao, mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Máslo a kokosový olej rozehřejte a dejte bokem. Smetanu smíchejte s mlékem a vanilkovým extraktem. Vejce šlehejte pomocí šlehače asi 3 minuty samotné, potom za stálého míchání přilívejte máslo, kokosový olej a nakonec zlehka vmíchejte suché ingredience. Hotové těsto vylejte do připravených forem.
- Pečte v troubě na 170 stupňů a asi 40 minut. Že je korpus hotový, poznáte pomocí špejle. Ta by měla být po vytáhnutí z korpusu čistá.
- Na krásně vyšlehanou šlehačku si připravte čistou nerezovou mísu, kterou před použitím dejte na 10 minut do lednice. Na kuchyňskou utěrku si kápněte trochu octu (nejlepší bílého vinného) a metličku na šlehání společně s mísou pro jistotu taky natřete. Do ledové mísy vylejte šlehačku a šlehejte jí do polotuha. Potom přidejte moučkový cukr (pokud chcete mít šlehačku sladkou) a došlehejte jí do tuhé konzistence. Dejte si přitom pozor, abyste z ní neměli máslo.
- Korpusy ořežte, abyste všechny měli stejné. Jestli chcete tradiční alkoholovou verzi, pokapejte je třešňovicí, nebo likérem. Korpusy dále potřete šlehačkou a rozvařenými třešněmi/višněmi. Vršek ozdobte čerstvými třešněmi/višněmi a hoblinkami z čokolády. Pokud nechcete „naháče“, potřete dortu šlehačkou kolem dokola.
Recept k článku: Valentýnské menu I.