V domácích podmínkách připravené rohlíky z bezlepkové mouky, mléka, droždí, cukru a soli, upečené v troubě dozlatova. Recept vhodný pro bezlepkovou dietu.
Ingredience:
370 g | bezlepkové mouky |
300 ml | mléka |
1/2 ks | kostky droždí |
2 lžičky | cukru |
2 lžičky | soli |
vajíčko nebo voda na potření | |
olej na plpech nebo na formu |
Postup:
1. Nejprve si připravíme kvásek; do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a cukr, na teplém místě necháme vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 minut
2. Mouku dáme do mísy, přilijeme zbylé mléko, solíme a nakonec zamícháme kvásek, vypracujeme těsto
3. Nejlépe pomocí mokré ruky a stěrky naneseme na pomaštěný plech část těsta, vytvarujeme rohlík (místo plechu můžeme použít přímo formu na rohlíky), postup opakujeme, těsto je řídké, proto musíme namáčet ruce do vody, rohlíky na plechu necháme vykynout
4. Rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem nebo vodou, pokud někdo ani vejce nemůže
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova.