REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rakouská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: RakouskoPohostinné sousední Rakousko má velmi vyspělou gastronomii. Kuchyně našeho jižního souseda je velmi blízká kuchyni české a maďarské, není ani divu, vždyť několik století žily rakouský, český a maďarský národ ve společné rakousko-uherské monarchii. Patrný je i vliv italské kuchyně na severu Rakouska, protože tyto oblasti dříve také patřily rovněž k Rakousku-Uhersku.


Co se jí v ... národní kuchyně: RakouskoTak se také stalo, že rakouská, česká i maďarská kuchyně sdílí v různých obměnách a variacích guláše, řízky, knedlíky, záviny … není snad ani třeba připomínat pověstný štrúdl, bábovku, císařský trhanec, žemlovku a další, nám Čechům, notoricky známé pokrmy.

Celosvětově nejznámějším rakouským jídlem je vídeňský řízek. O jeho původu koluje řada historek. Maršál Radecký se během pobytu v Milánu zmiňuje o lahodném smaženém obalovaném telecím kotletu kancléři Metternichovi. Tento řízek je právě doložitelný i v italské kuchyni a má kořeny až v byzantské říši. Na císařském dvoře se podávaly opulentní pokrmy posypané zlatým práškem. Prostý lid zlatým práškem však myslel osmaženou strouhanku připomínající právě zlato.

Pravý vídeňský řízek je plátek masa z telecího masa oříšku (část kýty) do tenka rozklepaný a obalený v mouce vejci a strouhance, pak dokonale usmažený v přepuštěné másle. Někteří rakouští kuchaři přidávají do rozšlehaných vajec smetanu. Většinou se podává s jednoduchým bramborovým salátem s navinulou zálivkou. Tento řízek se velice rychle rozšířil i do Čech, kde bylo postupem času telecí maso nahrazeno masem vepřovým. Dnes se setkáme ale i s řízky kuřecími, krůtími …

Pověstný je v Rakousku i vídeňský guláš připravený z hovězí kližky, podávaný s knedlíkem nebo špeclemi.

Rakouské knedlíky se připravují s větší dávkou housky, typický je například známý vídeňský knedlík.

Špecle – Spätzle jsou drobné nočky, lze říct vaječné těstoviny, které se připravují z mouky, vajec, mléka, soli, ochucené špetkou muškátového oříšku. Špecle jsou oblíbené v Rakousku ale i v sousedním Německu, ve Švábsku a v Bavorsku se považují za národní pokrm.

Hovězí maso je v rakouské kuchyni velmi oblíbené a vídeňští kuchaři znají přes 200 vyhlášených receptů na jeho úpravu. Z hovězího masa se vaří i kvalitní silné polévky, jako vložka se používají knedlíčky nebo nudle. Silný hovězí vývar s rustikálními špekovými knedlíčky je základ svátečního obědu v Rakousku. Oblíbené jsou i morkové knedlíčky z morku hovězích kostí, játrové knedlíčky a další druhy polévkových knedlíčků.

Tradiční rakouské národní jídlo je třeba Tafelspitz ze zadního hovězího. Jde o uvařené maso pokrájené na plátky, ozdobené vařenou na nudličky pokrájenou mrkví, které se podává se šťouchanými brambory v hlubokém talíři zalité čistým hovězím vývarem, pokrm se pak ještě ozdobí jablečným křenem. Ve své době to byl nejoblíbenější pokrm císaře Františka Josefa I.

Proslulé jsou i tyrolské špekové knedlíky a plněné taštičky – Schlutzkrapfen, plněné různými náplněmi, nejčastěji masovými. Taštičky se vaří ve vroucí vodě a podávají se přelité máslem a posypané sýrem. Tyto taštičky připomínají italské ravioli.

Ve velké oblibě jsou v Rakousku sladké pokrmy. Kdo by neznal štrúdl – Strudel, císařský trhanec – Kaiserschmarrn, palačinky – Palatschinken a další sladké pokrmy. Rakouskou kuchyni ovšem proslavily i dorty! Světoznámý dort Sacher vznikl v roce 1832, kdy chtěl kníže Meternich překvapit hosty originálním moučníkem. Dvorní kuchař onemocněl a vytvořením dezertu byl pověřen učedník Franc Sacher. Čokoládový moučník měl ohromný úspěch a když je o několik let později Francův syn vylepšil o meruňkovou marmeládu a čokoládovou polevu, zrodil se fenomén, který Rakousko proslavil po celém světě. Původní originální recept je tajný, verzí blížících se originálu je ovšem bezpočet. Originální dort Sacher dostanete jen ve Vídni ve stejnojmenném hotelu Sacher.

Nejšpičkovější kulinářské výrobky byly vždy spojovány s Vídní. Patří sem například proslulá vídeňská káva, černá káva se šlehačkou posypaná práškovým cukrem. Ovšem pozor, není stejná, jako ta naše, co si ji děláme v Česku! Vídeň se nikdy nevzdala své pověsti požitkářského města a často bývá redukována rakouská kuchyně na výraz vídeňská kuchyně. Ve Vídni sídlil císař a kuchyně v císařském paláci byla ovlivněna vysokou francouzskou kuchyní.

Dnešní Rakousko je tvořeno několika spolkovými zeměmi, zde najdeme oblíbené regionální kuchyně, které využívají produkty z daného kraje a byly ovlivněny historickým děním v danné oblasti. Hradsko má například kuchyni podobnou maďarské, Tyrolsko je proslulé sýry a pokrmy zde mají známky švýcarské kuchyně, zdejší sýry se opravdu kvalitou dají srovnat se švýcarskými sýry.

 

Slovo závěrem:

V rakouských pokrmech najdeme poctivé chutě, pokrmy jsou velmi blízké naší kuchyni a také proto mnoho rakouských pokrmů v naši kuchyni zdomácnělo. Tak není divu, že je nám Čechům velmi blízká. Nezapomínejme také na to, že jsme vlastně dnes velmi blízcí sousedé a my všichni potomci našich prapředků, kteří spolu kdysi žili v jedné velké monarchii.

Autor textu: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Co chutná v Evropě – Libuše Vlachová 1976, Avicenum, časopis Gurmet, Internet

 

Recepty rakouské kuchyně najdete zde: Rakousko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy