REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rakouská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: RakouskoPohostinné sousední Rakousko má velmi vyspělou gastronomii. Kuchyně našeho jižního souseda je velmi blízká kuchyni české a maďarské, není ani divu, vždyť několik století žily rakouský, český a maďarský národ ve společné rakousko-uherské monarchii. Patrný je i vliv italské kuchyně na severu Rakouska, protože tyto oblasti dříve také patřily rovněž k Rakousku-Uhersku.


Co se jí v ... národní kuchyně: RakouskoTak se také stalo, že rakouská, česká i maďarská kuchyně sdílí v různých obměnách a variacích guláše, řízky, knedlíky, záviny … není snad ani třeba připomínat pověstný štrúdl, bábovku, císařský trhanec, žemlovku a další, nám Čechům, notoricky známé pokrmy.

Celosvětově nejznámějším rakouským jídlem je vídeňský řízek. O jeho původu koluje řada historek. Maršál Radecký se během pobytu v Milánu zmiňuje o lahodném smaženém obalovaném telecím kotletu kancléři Metternichovi. Tento řízek je právě doložitelný i v italské kuchyni a má kořeny až v byzantské říši. Na císařském dvoře se podávaly opulentní pokrmy posypané zlatým práškem. Prostý lid zlatým práškem však myslel osmaženou strouhanku připomínající právě zlato.

Pravý vídeňský řízek je plátek masa z telecího masa oříšku (část kýty) do tenka rozklepaný a obalený v mouce vejci a strouhance, pak dokonale usmažený v přepuštěné másle. Někteří rakouští kuchaři přidávají do rozšlehaných vajec smetanu. Většinou se podává s jednoduchým bramborovým salátem s navinulou zálivkou. Tento řízek se velice rychle rozšířil i do Čech, kde bylo postupem času telecí maso nahrazeno masem vepřovým. Dnes se setkáme ale i s řízky kuřecími, krůtími …

Pověstný je v Rakousku i vídeňský guláš připravený z hovězí kližky, podávaný s knedlíkem nebo špeclemi.

Rakouské knedlíky se připravují s větší dávkou housky, typický je například známý vídeňský knedlík.

Špecle – Spätzle jsou drobné nočky, lze říct vaječné těstoviny, které se připravují z mouky, vajec, mléka, soli, ochucené špetkou muškátového oříšku. Špecle jsou oblíbené v Rakousku ale i v sousedním Německu, ve Švábsku a v Bavorsku se považují za národní pokrm.

Hovězí maso je v rakouské kuchyni velmi oblíbené a vídeňští kuchaři znají přes 200 vyhlášených receptů na jeho úpravu. Z hovězího masa se vaří i kvalitní silné polévky, jako vložka se používají knedlíčky nebo nudle. Silný hovězí vývar s rustikálními špekovými knedlíčky je základ svátečního obědu v Rakousku. Oblíbené jsou i morkové knedlíčky z morku hovězích kostí, játrové knedlíčky a další druhy polévkových knedlíčků.

Tradiční rakouské národní jídlo je třeba Tafelspitz ze zadního hovězího. Jde o uvařené maso pokrájené na plátky, ozdobené vařenou na nudličky pokrájenou mrkví, které se podává se šťouchanými brambory v hlubokém talíři zalité čistým hovězím vývarem, pokrm se pak ještě ozdobí jablečným křenem. Ve své době to byl nejoblíbenější pokrm císaře Františka Josefa I.

Proslulé jsou i tyrolské špekové knedlíky a plněné taštičky – Schlutzkrapfen, plněné různými náplněmi, nejčastěji masovými. Taštičky se vaří ve vroucí vodě a podávají se přelité máslem a posypané sýrem. Tyto taštičky připomínají italské ravioli.

Ve velké oblibě jsou v Rakousku sladké pokrmy. Kdo by neznal štrúdl – Strudel, císařský trhanec – Kaiserschmarrn, palačinky – Palatschinken a další sladké pokrmy. Rakouskou kuchyni ovšem proslavily i dorty! Světoznámý dort Sacher vznikl v roce 1832, kdy chtěl kníže Meternich překvapit hosty originálním moučníkem. Dvorní kuchař onemocněl a vytvořením dezertu byl pověřen učedník Franc Sacher. Čokoládový moučník měl ohromný úspěch a když je o několik let později Francův syn vylepšil o meruňkovou marmeládu a čokoládovou polevu, zrodil se fenomén, který Rakousko proslavil po celém světě. Původní originální recept je tajný, verzí blížících se originálu je ovšem bezpočet. Originální dort Sacher dostanete jen ve Vídni ve stejnojmenném hotelu Sacher.

Nejšpičkovější kulinářské výrobky byly vždy spojovány s Vídní. Patří sem například proslulá vídeňská káva, černá káva se šlehačkou posypaná práškovým cukrem. Ovšem pozor, není stejná, jako ta naše, co si ji děláme v Česku! Vídeň se nikdy nevzdala své pověsti požitkářského města a často bývá redukována rakouská kuchyně na výraz vídeňská kuchyně. Ve Vídni sídlil císař a kuchyně v císařském paláci byla ovlivněna vysokou francouzskou kuchyní.

Dnešní Rakousko je tvořeno několika spolkovými zeměmi, zde najdeme oblíbené regionální kuchyně, které využívají produkty z daného kraje a byly ovlivněny historickým děním v danné oblasti. Hradsko má například kuchyni podobnou maďarské, Tyrolsko je proslulé sýry a pokrmy zde mají známky švýcarské kuchyně, zdejší sýry se opravdu kvalitou dají srovnat se švýcarskými sýry.

 

Slovo závěrem:

V rakouských pokrmech najdeme poctivé chutě, pokrmy jsou velmi blízké naší kuchyni a také proto mnoho rakouských pokrmů v naši kuchyni zdomácnělo. Tak není divu, že je nám Čechům velmi blízká. Nezapomínejme také na to, že jsme vlastně dnes velmi blízcí sousedé a my všichni potomci našich prapředků, kteří spolu kdysi žili v jedné velké monarchii.

Autor textu: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Co chutná v Evropě – Libuše Vlachová 1976, Avicenum, časopis Gurmet, Internet

 

Recepty rakouské kuchyně najdete zde: Rakousko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy