REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.


Semifreddo mnoho lidí považuje za původní typicky italský dezert, ale jeho kořeny pravděpodobně sahají spíše do Francie. Semifreddo vzniklo z francouzského dezertu Parfait na konci 19. století. Jedná se o zmrzlinový dezert, který se tvaruje do formiček a podává se studený. Odtud také pochází jeho samotný italský název, který lze přeložit jako částečně zmrzlý.

 

 

Jak na semifreddo jako profesionál

Základem dobrého semifreda je piškot a potom kvalitní pevné náplně. „Aby se zákusek povedl, je potřeba si opatřit vyšší formičky a do nich fólii, která zabrání případnému přilepení zákusku na stěny. Nejjednodušší recept na semifredo je upéct si tenké piškotové pláty jako na roládu a vykrájet z plátů tvary formičkami, do kterých pak budete vrstvit střídavě piškot a náplně,“ předává své zkušenosti cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.

 

Postup:

  1. Připravte si piškotové pláty, který vykrojíte do tvaru formiček.
  2. Do formičky vložte nastříhané pásky z fólie.
  3. Vrstvěte piškot a krém, začít musíte vždy piškotem, který tvoří pevný základ
  4. Na vrch semifredda patří lesklá poleva, tzv. farcitura.
  5. Na závěr můžete dezert ozdobit ovocem, mátou, šlehačkou nebo čokoládovými filigrány.
 

Vyberte si krém podle své chuti

Nedělejte si hlavu s tím, jaký krém do semifredda zvolíte. Vyberte si ten, který vám v parném létě chutná nejvíc. Můžete sáhnout po tradičním šlehačce, tvarohu nebo zakysané smetaně. „Určitě je dobré přidat želatinu na ztužení, aby se zákusek po vytažení z formičky nerozpadal,“ radí cukrářka Olga Ceralová. Druhů krémů existuje opravdu celá řada. Záleží jen na vás, zda sáhnete po příchuti populárního slaného karamelu, tradiční čokoládě, Tiramisu nebo osvěžujícím citrónu s mangem, netradičním kokosu či dáte přednost romantickému lesnímu ovoci.

 

TIP – Formička na semifreddo ve tvaru vlnky

Pro bezchybné semifreddo se neobejdete bez vhodné formičky. Nerezové vykrajovátko ve tvaru vlnky je originální a pomůže vám docílit profesionálního výsledku po optické stránce. Chuťová už je plně ve vaší režii.

Cena: 35 Kč

 

www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy