REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Práce s mikrovlnkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mikrovlnná trouba umí spousty věcí.


  • Jak získat co nejvíce šťávy z citrusů – zahřejeme je asi půl minuty v mikrovlnce zapnuté na plný výkon. Teprve potom je můžeme rozpůlit a vymyčkat.
  • Při opékání plátků slaniny – položíme na misku do mikrovlnky nebo na papírový talířek dvě vrstvy kuchyňského papíru, na který vedle sebe rozložíme plátky slaniny a přikryjeme je další vrstvou papíru. V troubě zahřáté na cca 200 °C je necháme ještě asi 5 minut.
  • Mraženou zeleninu a drobné ovoce skladované v mrazicích sáčcích můžeme – rozmrazovat a tepelně upravovat přímo v tomto balení. Předtím se však musí vyrobit otvory k unikání páry. Zeleninu zahříváme 5-8 minut při stoprocentním výkonu.
  • Skvěle můžeme v mikrovlnce upravovat zeleninu – zabalenou do vlhkého kuchyňského krepovéhop papíru. Je však potřeba, aby se společně dusila zelenina přibližně stejných vlastností (např. brokolice a květák).
  • Housky a chléb rozpékáme – v dobře uzavíratelné nádobě asi 20 – 30 vteřin při 30 % výkonu. Jen tak nebude pečivo přeschlé nebo tvrdé.
  • Zmrzlé máslo můžeme v troubě lehce změkčit – tak, aby se dalo dobře namazat. Při 30 % výkonu je takto upraveno až po 20 až 30 vteřinách.
  • 80g loupaných ořechů – můžeme v mikrovlnce upražit už po 2,5 až 4 minutách při plném výkonu.
  • V mikrovlnné troubě můžeme – také velice dobře ohřívat i nápoje. Nádoby však musí být naplněny jen do dvou třetin.
  • Je-li zmrzlina z mrazáku příliš tvrdá na porcování – můžeme ji v mikrovlnce nechat změknout. Aby dostatečně změklo balení o obsahu 300-400 g, je nutné je zahřívat po dobu asi 10 – 20 vteřin při 30 % výkonu.
  • Čokoládu je možné v mikrovlnné troubě rozpustit velmi jednoduše a rychle – na kousky rozlámanou čokoládu vložíme do vhodné nádobky a při plném výkonu ji zahříváme asi 1 minutu, až se pěkně leskne. Během této doby proces jednou přerušíme a čokoládu zamícháme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy