REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Práce s mikrovlnkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mikrovlnná trouba umí spousty věcí.


  • Jak získat co nejvíce šťávy z citrusů – zahřejeme je asi půl minuty v mikrovlnce zapnuté na plný výkon. Teprve potom je můžeme rozpůlit a vymyčkat.
  • Při opékání plátků slaniny – položíme na misku do mikrovlnky nebo na papírový talířek dvě vrstvy kuchyňského papíru, na který vedle sebe rozložíme plátky slaniny a přikryjeme je další vrstvou papíru. V troubě zahřáté na cca 200 °C je necháme ještě asi 5 minut.
  • Mraženou zeleninu a drobné ovoce skladované v mrazicích sáčcích můžeme – rozmrazovat a tepelně upravovat přímo v tomto balení. Předtím se však musí vyrobit otvory k unikání páry. Zeleninu zahříváme 5-8 minut při stoprocentním výkonu.
  • Skvěle můžeme v mikrovlnce upravovat zeleninu – zabalenou do vlhkého kuchyňského krepovéhop papíru. Je však potřeba, aby se společně dusila zelenina přibližně stejných vlastností (např. brokolice a květák).
  • Housky a chléb rozpékáme – v dobře uzavíratelné nádobě asi 20 – 30 vteřin při 30 % výkonu. Jen tak nebude pečivo přeschlé nebo tvrdé.
  • Zmrzlé máslo můžeme v troubě lehce změkčit – tak, aby se dalo dobře namazat. Při 30 % výkonu je takto upraveno až po 20 až 30 vteřinách.
  • 80g loupaných ořechů – můžeme v mikrovlnce upražit už po 2,5 až 4 minutách při plném výkonu.
  • V mikrovlnné troubě můžeme – také velice dobře ohřívat i nápoje. Nádoby však musí být naplněny jen do dvou třetin.
  • Je-li zmrzlina z mrazáku příliš tvrdá na porcování – můžeme ji v mikrovlnce nechat změknout. Aby dostatečně změklo balení o obsahu 300-400 g, je nutné je zahřívat po dobu asi 10 – 20 vteřin při 30 % výkonu.
  • Čokoládu je možné v mikrovlnné troubě rozpustit velmi jednoduše a rychle – na kousky rozlámanou čokoládu vložíme do vhodné nádobky a při plném výkonu ji zahříváme asi 1 minutu, až se pěkně leskne. Během této doby proces jednou přerušíme a čokoládu zamícháme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy